Glavni grad drastično poboljšava poslovni ambijent

Sedma sjednica Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada, kojom je predsjedavao gradonačelnik dr Ivan Vuković održana je danas. Članovi savjeta razmatrali su 8 tačaka dnevnog reda, počevši od razvoja ženskog preduzetništva u Podgorici – dosadašnje realizacije i plana za 2022. godinu, zatim izbora potpredsjednika i novog člana Poslovnog savjeta. Predstavljene su važne aktivnosti na planu valorizacije biznis zona i novog javnog poziva za podsticanje poljoprivredne proizvodnje. Takođe, na sjednici je prikazana prezentacija i iskustvo delegacije sa izložbe Dubai Expo2020 gdje su nedavno predstavljeni investicioni potencijali.

Otvarajući sjednicu gradonačelnik dr Ivan Vuković izrazio je zadovoljstvo što se ova inicijativa razvija uprkos brojnim izazovima sa kojima se i dalje suočavaju, kako pojedinci, tako i kolektivi. „Uspijevamo da odgovorimo onome što su zadaci koje smo postavili pred najodgovornije ljude u našem sistemu i ova godina je krenula jako dobro i nastavljamo u pravcu realizacije brojnih investicionih projekata“, kazao je Vuković, dodajući da je uprava Glavnog grada realizovala jedan broj aktivnosti koje su najdirektnije vezane za ono što je djelokrug rada Poslovnog savjeta. Gradonečelnik je podsjetio da su investicioni potencijali Podgorice predstavljeni i na prestižnoj svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai i zahvalio partnerima iz Privredne komore Crne Gore na pozivu.

„Priveli smo kraju realizaciju prvog javnog poziva za davanje u dugoročni zakup, odnosno dodjeljivanje parcela u okviru naših biznis zona. Dobili smo dvije ponude koje su zadovoljile sve uslove i u pitanju su vrlo ambiciozno planirani investicioni projekti, a ako sve bude po planu trebalo bi da u dogledno vrijeme potpišemo i ugovore sa našim partnerima. To će značiti početak realizacije projekata koji će dovesti do otvaranja više stotina novih radnih mjesta u Podgorici i realizacije investicija koje premašuju 150 miliona eura“, kazao je Vuković. Gradonačelnik je najavio i raspisivanje novog javnog poziva za izbor korisnika biznis zona u Podgorici, kao i da će zahvaljujući aktivnostima Sekretarijata za podršku preduzetništvu u narednom periodu biti realizovan niz projekat kako bi dodatno motivisali i podstakli građani da pokrenu svoje biznise, za šta je u ovoj godini opredijeljeno preko 200.000 eura.

Govoreći o rezultatima rada kada je u pitanju razvoj ženskog preduzetništva, zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić podsjetila je da je Glavni grad krajem 2019. godine pokrenuo konkurs za podršku ženskom preduzetništvu, dodajući da bez ekonomski snažne žene, nema ravnopravne žene u društvu. U 2020. godini sve više žena je pokazalo interesovanje za podršku ovog tipa. Do sada je realizovano pet konkursa, koji za rezultat imaju 98 vrlo lijepih i uspješnih biznis prijava i 100.000 bespovratnih finansijskih sredstava koje je Glavni grad opredijelio za ove potrebe. „Više od 50 biznis planova je realizovano na teritoriji Glavnog grada, a podsjetiću da je svaka žena bila u obavezi da zaposli i druge radnike, tako da je to 50 izuzetno uspješnih projekata koje mi danas pratimo. Realizacija šestog konkursa iznosi 20.000 eura i do kraja ove godine nas očekuje i sedmi konkurs koji će takođe biti 20.000 eura, a sve ukupno to će biti iznos od 140.000eura“, kazala je Vujačić, ističući da pored ozbiljnog investicionog ciklusa u glavnom gradu, aktivnosti na nekom mikro planu su takođe važne, pogotovo kada su usmjerene na politiku rodne ravnopravnosti i afirmacija i osnaživanje položaja žena u Podgorici.

Na današnjoj sjednici za potpredsjednika poslovnog savjeta izabran je zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović , a za novog člana sekretar Sekretarijata za podršku biznis zajednici Zekerija Fetić.

Provjerite slična mjesta

Dragićević i Čogurić: Pretučen Pavićević zbog fotografisanja nepropisnog parkiranja i mučenja životinja na trgu

Sinoć je u Nikšiću krvnički prebijen aktivista koji je pokušao da fotografiše nepropisno parkiranje i …