Sva lica sa spiska za samoizolaciju dobiće po 300 eura

Vlada Crne Gore potvrdila je juče da je opredijelila je 816.000 eura za 2.270 građana čija su se imena i drugi podaci našli na spisku osoba u samoizolaciji zbog korona virusa, objavljenog marta prošle godine

To znači da bi svaki oštećeni, a u skladu sa ranijom, prvom pravosnažnom presudom, dobio po 300 eura. Oni kojima to odgovara, poravnanje sa Vladom mogu potpisati na sudu ili u Centru za alternativno rješavanje sporova.

Ukoliko neko od oštećenih nije zadovoljan, kazao je za “Vijesti” advokat Dalibor Kavarić i smatra da cifra treba da bude veća i do 10 puta s obzirom na druge okolnosti, donosno da je time pretrpio duševne bolove veće od 300 eura, može nastaviti borbu na sudu.

To bi značilo izvođenje velikog broja dokaza, ali uz rizik da sud presudi na osnovu prve pravosnažne presude.

“I to nije praksa samo kod nas, već i u mnogo drugih država”, kazao je on.

Odluku o objavljivanju spiska lica u samoizolaciji je donijelo bivše Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) u vrijeme proglašenja epidemije korona virusa u Crnoj Gori, koje je formirala bivša vlast Demokratske partije socijalista.

Iz NKT-a su tada kazali da je objavljivanje spiska bilo u funkciji poštovanju epidemijskih mjera i zaštiti javnog zdralja. Nakon smjene vlasti avgusta prošle godine rasformiran je i NKT.

Iz civilnog sektora su tad osudili tu odluku, uz ocjenu da se njom krši pravo na privatnost.

Nakon što je Ustavni sud utvrdio da je Vlada povrijedila pravo zaštite na privatnost i ličnih podataka, kao i pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, građani sa spiska najvili su tužbe.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina

Banka Japana okončala je osam godina negativnih kamatnih stopa i drugih ostataka svoje neortodoksne politike …