Srzentić i Bojanić ministri i u manjinskoj Vladi, ali sa nešto drugačijim ovlašćenjima

Ministri Mladen Bojanić i Tamara Srzentić, najvjerovatnije, nastaviće da obavljaju te odgovorne dužnosti i u manjinskoj Vladi, ali sa drugačijim ovlašćenjima, potvrdili su portalu BiznisCG dobro upućeni izvori.

Ukoliko bude formirana, manjinska Vlada će imati najvjerovatnije 18 resora, pa bi Srzentić i Bojanić, ukoliko žele ministarske funkcije, bili rasterećeni što se tiče nadležnosti novih resora.

Naime, krużi ideja da se aktuelno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija podijeli na dva resora, s tim da bi se jednom od resora pridodala i nauka.

Takođe, moguća je podjela Ministarstva kapitalnih investicija na Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo energetike, pa bi Bojanić mogao da bira koji će resor preuzeti.

Ministarka Srzentić, koja ima dobre konekcije sa bitnim američkim zvaničnicima i privrednicima, je napravila zapažene iskorake u digitalnoj transformaciji, ali je utisak mogao i morao biti daleko bolji da je gajila bolje odnose sa medijima. S druge strane, Bojanić se na čelu Ministarstva kapitalnih investicija u početku nije dobro snašao, ali kako je vrijeme odmicalo rezultati tog resora su bili sve bolji.

Da li će uopšte biti respektabilne manjinske Vlade, zavisiće od Socijalističke narodne partije u kojoj postoji razmimoilaženja oko te ideje.

Prema osnovnoj ideji, msmdatar za sastav manjinske Vlade biće lider GP URA Dritan Abazović, dok se kao predsjednik Skupštine pominje lider SNP-a Vladimir Joković.

Bojanić je diplomirani ekonomista, licencirani broker i diler na finansijskom tržištu.

Tokom 30-togodišnje poslovne karijere obavljao je mnoge značajne funkcije kao što su direktor Nove berze hartija od vrijednosti Crne Gore (NEX Montenegro), predsjednik Upravnog odbora investicionog fonda Aktiva Integra, brokerske kuće Holder broker, izvršni direktor privrednog društva za finansijsko savjetovanje Aktiva Investments. Tokom više boravaka u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji obavio je profesionalne specijalizacije iz oblasti tržišta kapitala i korporativnog upravljanja. Učestvovao je u izradi i implementaciji mnogih investicionih projekata, planova restruktuiranja i unaprjeđenja poslovanja kompanija.

bojanic

Srzentić je ekspertkinja za javnu upravu, digitalne servise i inovacije sa preko 15 godina iskustva u reformi javne uprave i upravljanju digitalnim transformacijama. Njene kvalitete i rezultate, ali i viziju za razvoj i unapređenje prepoznao je guverner Kalifornije, pa je zajedno sa njegovim kabinetom 2017. godine formirala Kancelariju za inovacije, u okviru Ministarstva za zdravlje i socijalno staranje, sa ciljem razvoja servisa i politika za građane, kao i unapređenja odnosa između administracije i građana Kalifornije. Tokom dva mandata administracije Vlade Kalifornije, odigrala je ključnu lidersku ulogu, određujući smjer prioritetnih programa za građane, unapređujući inicijative za osavremenjivanje i poboljšanje pružanja javnih usluga u Kaliforniji, koja predstavlja petu najveću ekonomiju u svijetu. Doprinijela je brojnim unapređenjima sistema u ovoj oblasti, koja su život građana Kalifornije učinila kvalitetnijim, a administraciju dostupnijom, efikasnijom i jeftinijom.

Predrag Zečević

( Nastavak sjutra)

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …