Udarne vijesti

SAD i Evropa spremaju žestoki ekonomski udarac Moskvi

Svijet je u krizi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć naložio ruskom Ministarstvu odbrane da pošalje, kako oni navode, mirovne snage u Donbas, dok je Ministarstvu vanjskih poslova poručio da uspostavi diplomatske odnose sa samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da će sankcije Ujedinjenog Kraljevstva pogoditi “ekonomske interese koji podržavaju ruski ratni stroj”.

“One će jako, jako pogoditi Rusiju i ima još puno toga što ćemo učiniti u slučaju invazije”, kazao je on.

Ministri vanjskih poslova EU mogli bi danas donijeti odluku kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji, izjavio je neimenovani zvaničnik Unije.

Sastanak će biti održan danas poslije podne u Parizu, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin jučer naredio ruskim snagama da odu u samoproglašene republike u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Isti zvaničnik je napomenuo da su ambasadori EU jutros bili spremni da u Briselu razgovaraju o širem paketu sankcija u odnosu na mjere razmatrane jučer.

Turska je danas osudila odluku Rusije da prizna ukrajinske samoproglašene regije Donjeck i Lugansk, nazvavši je “neprihvatljivom”.

“Odluka Ruske Federacije da prizna takozvane Donjecke i Luganske republike, osim što je u suprotnosti sa sporazumima iz Minska, predstavlja jasno kršenje političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, stoji u saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Izvještaji iz Bijele kuće ukazuju na to da će Sjedinjene Američke Države danas objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na “odluke i postupke” Moskve, javlja BBC.

“Koordiniramo sa saveznicima i partnerima oko te objave”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …