Udarne vijesti

Bankari pokrali klijente: Pet miliona u Baru, devet miliona u Podgorici?

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je juče izviđaj i izuzelo dokumentaciju CKB radi provjere navodne zloupotrebe službenog položaja zaposlenih koji su skinuli više miliona eura sa računa 200 klijenata.

Istraga
Prema informacijama Pobjede, specijalni državni tužilac Saša Čađenović počeće narednih dana saslušanje zaposlenih CKB banke. Provjerava se da li je navodna zloupotreba pričinjena u jednoj ili više filijala najveće banke u zemlji, a još nije poznat tačan iznos novca koji je nestao sa računa klijenata CKB-a. Uprava banke podnijela je tokom vikenda krivične prijave Upravi policije i SDT-u nakon što je internim kontrolama utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je dvoje zaposlenih u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, prisvojilo više miliona eura sa računa oko 200 klijenata.

Prema informacijama Pobjede, u filijali u Baru je tokom deset godina sa računa klijenata banke skinuto pet miliona eura, dok su devet miliona prisvojili zaposleni u jednoj podgoričkoj filijali.

CKB je 3. februara obavijestila javnost da je podnijela krivičnu prijavu protiv bivše direktorice barske filijale u Ulici Maršala Tita Marije Milikić-Vujović zbog moguće zloupotrebe službenog položaja. Tada je rečeno da je istom krivičnom prijavom obuhvaćen i dio zaposlenih u ovoj filijali.

Iz Centralne banke (CBCG) juče je saopšteno da preduzimaju sve radnje kako bi se utvrdili propusti u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola CKB koji su rezultirali navodnom zloupotrebom službenog položaja zaposlenih, te istakli da poslovanje banke nije ugroženo.

Potencijalna zloupotreba službenog položaja dijela zaposlenih, odnosno potencijalna šteta prouzrokovana po banku, po navedenom osnovu, neće na materijalno značajan način uticati na stabilnost poslovanja banke. CBCG je u kontinuiranoj komunikaciji sa bankom informisana o radnjama koje banka preduzima u vezi sa uzrocima i obimom navedene zloupotrebe – kazali su iz vrhovne monetarne institucije.

CBCG
CBCG juče nije odgovorila na pitanja Pobjede kada su posljednji put kontrolisali CKB banku, jesu li tom prilikom ustanovljene nepravilnosti, te kada im je saopšteno da su radnici banke otuđili novac sa računa klijenata. Oni nijesu odgovorili ni da li ovaj slučaj pokazuje da ne treba štedjeti u bankama na crnogorskom tržištu, ali su u saopštenju koje su poslali svim medijima istakli da u kontinuitetu vrše posrednu i neposrednu kontrolu poslovanja banaka u Crnoj Gori, uključujući i CKB, kao sistemski važnu banku.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Deseti dan protesta prosvjetnih radnika: Još uvijek čekaju ključeve od stanova

Prosvjetari iz Budve deset dana provode po šatorima na ledini ispred zgrade Opštine Budva. Njih …