Župljanima po 1.000 eura za prvo dijete

U Crnoj Gori sve češće se priča o smanjenom prirodnom priraštaju. Protiv bijele kuge mora se boriti cijelo društvo, a najveća obaveza je države. U nikšićkoj Mjesnoj zajednici Župa, uz pomoć donatora, bez ijednog eura podrške države i opštine, dodjeljuju 1000 eura prvorođenom djetetu.

Ove zime više je beba, kaže predsjednik Mjesne zajednice Dragoljub Radulović.

“Iako u Osnovnoj školi ” Dušan Bojović” u Župi ima tri stotine i pedeset učenika i u vrtiću još stotinu mlišana manje je prvaka nego ranije pa je Savjet Mjesne zajednice odlučio da pomogne mladim bračnim parovima i za prvorođeno dijete dodjeljujemo hiljadu eura i stotinu za svako novorođeno”, kaže Radulović.

U prošloj godini bilo je dvadeset sedmoro novorođene djece. U prva tri mjeseca prošle godine rodilo se troje, a u januaru i februaru ove godine dvanaestoro djece.

“Opstanak sela zavisi koliko pomažemo mlade da ostanu na svojim imanjima ali i od ulaganja u infrastrukturu. Savjet Mjesne zajednice zahvalan je donatorima koji nesebično pomažu da se pored naknada za novorođeno dijete obezbijede i sredstva za stipendije studentima, najboljim učenicima, sportistima, kupi pribor prvacima, organizuju maturske večeri, a i uz pomoć Crvenog krsta pomogne i starim”, kaže Radulović.

U Župi Nikšićkoj dosta se radi i na razvoju seoske infrastrukture. Radulović, ističe da će u okviru projekta IFAD biti asfaltirano dva ipo kilometra seoskih puteva i još četiri kilometra iz opštinskih sredstava. Posebno važno za Župu je to što će biti nastavljena rekonstrukcija glavnog puta kroz taj kraj. Vlada Crne Gore predvidjela je da se za taj put u budžetu obezbijedi milion i stotinu hiljada eura.

Područje Župe je idealno i za razvoj poljoprivrede. Brojne su farme na tom području ali treba još dosta toga uraditi, kaže Radulović i napominje da se stočari, koji izdižu na Lukavicu, često žale na propale makadamske putevce.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …