Za završetak eko-zgrade potrebno 15 miliona eura

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović i ambasador Republike Italije, Nj.E. Luka Zelioli obišli su danas lokaciju Eko-zgrade i ozvaničili nastavak radova na njenoj izgradnji.

Mitrović je istakao da vrijednost preostalih radova iznosi 15 miliona eura, dok je planirano vrijeme završetka radova 18 mjeseci. U ovoj zgradi biće smještene kancelarije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Studijske jedinice za ekologiju Univerziteta Crne Gore.

“Republika Italija je bila i ostaje najveći bilateralni donator u oblasti životne sredine u Crnoj Gori i privilegovani smo što imamo tako stabilnog i pouzdanog partnera. Kroz našu uspješnu saradnju u oblasti životne sredine tokom godina, zajedničkim djelovanjem razvili smo mnoge projekte i podržali mnoge procese na putu unapređenja životne sredine” istakao je Mitrović.

On je naglasio da projekat izgradnje Eko-efikasne zgrade u Podgorici zauzima značajno mjesto u okviru tradicionalno dobrih odnosa Crne Gore i Republike Italije i sprovođenja politike zaštite životne sredine, te će nastavak i realizacija ovog projekta predstavljati krunu bilateralne saradnje u ovoj oblasti, dok će sama Eko-efikasna zgrada biti svojevrstan spomenik spoja arhitekture i ekologije, kao i ekološkog usmjerenja naših država.

Nj.E. Luka Zelioli, ambasador Republike Italije podsjetio je da je ovaj projekat do sada bio blokran prvo zbog problema sa italijanske strane zbog nedostatka sredstava, nakon čega su 2018. godine nastupili problemi sa crnogorske strane.

„Italijansko ministarstvo ekološke tranzicije i crnogorsko ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su ponovo lansirali ovu inicijativu 2021. godine zahvaljujući velikom podsticaju od strane ambasade i angažovanju državnih sekretara ministarstva ekologije, Aleksandra Ašanina i Danila Mrdaka“ istakao je Zelioli.

On je izrazio žaljenje zbog velikog kašnjenja realizacije projekta ali i uvjerenje da će se ponovo pokrenuti radovi na završetku Eko-održive zgrade nastaviti bez problema, te da će ona dati novi sjaj modernom kvartu u kojem se nalazi.

Jovana Žarić, direktorica Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene MEPG-a kazala je da će zgrada biti završena u roku od 18 mjeseci, dodajući da će ona predstavljati sklad ekologije i moderne arhitekture, ali i simbol dobrih i skladnih odnosa Crne Gore i Italije.

“Jedan od razloga odlaganja početka radova je bio i značajan porast cijena građevinskog materijala, zbog čega smo bili primorani da dodatno pregovaramo sa partnerima iz Italije kako bi obezbijedili dodatna sredstva” kazala je Žarić.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …