Srzentić izabrana među 40 mladih liderki u Evropi

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, izabrana je među 40 mladih lidera i liderki organizacije Prijatelji Evrope (Friends of Europe), saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).
Kako navode iz tog vladinog resora, Srzentić je kazala da je počastvovana i privilegovana što je od strane organizacije “Friends of Europe” u okviru projekta “Mladi lideri Evrope” izabrana da bude dio nove generacije 40 lidera mlađih od 40 godina, zajedno sa nekima od najuticajnih ličnosti koji pokreću Evropu naprijed.

“Srećna sam što ću udružiti snage sa svojim kolegama i doprinijeti izgradnji bolje evropske budućnosti. Drago mi je što je i ove godine, organizacija “Friends of Europe” odabrala i okupila različite lidere, pokretače promjena, koji dolaze iz brojnih zemalja i raznolikih zanimanja, počev od ministara iz brojnih evropskih zemalja, gradonačelnika evropskih gradova, istaknutih umjetnika, preduzetnika, biznismena, tehnologa, naučnika, aktivista, novinara, umjetnika i vrhunskih sportista”, poručila je Srzentić.

Vjeruje da će, svi zajedno, generisati ideje i pokrenuti akcije u nekima od ključnih oblasti za cijelu Evropu poput zelene i digitalne transformacije, jačanja demokratije i izgradnje pravednije, naprednije, održivije, raznovrsnije i inkluzivnije Evrope.

“Friends od Europe” je neprofitna “think tank” organizacija osnovana 1999. godine u Briselu, a njen tim čine brojni sadašnji i bivši predsjednici i predstavnici Evropske komisije i parlamenta, evropski predsjednici država i premijeri, uključujući Robertu Metsolu, Patricka Coxa, Hermana Van Rompuya, Miroslava Lajčaka, Jean-Claudea Junckera i brojne druge.

Svake godine ova organizacija u kviru projekta “Mladi lideri Evrope” (European Young Leaders) bira 40 lidera mlađih od 40 godina koji su svojim radom i profesionalnim uspjesima dali pozitivan uticaj u Evropi u različitim oblastima uključujući: politiku, biznis, nauku, kulturu, sport i medije sa ciljem da udruženo dalje stvaraju promjene i grade bolju Evropu za sve.

Cilj programa „Mladi lideri Evrope“ je promocija evropskog identiteta angažovanjem najperspektivnijih telaneta koji će oblikovati budućnost Evrope.

„Njihova strast, različitost pozadina iz kojih dolaze i mišljenja, kao i njihovo inovativno razmišljanje zajedno stvaraju pravu formulu za generisanje svježih ideja za izgradnju Evrope koja više razmišlja o budućnosti“, navodi se u opisu programa.

Program funkcioniše kao forum za one koji su se već etablirali na čelu svojih profesija da se sastanu, razgovaraju i sarađuju sa kolegama iz drugih oblasti.

Kandidati koji se biraju moraju da imaju između 30 i 40 godina, da su već prepoznati u svom radu i posvećeni javnom interesu. Program je ranije bio otvoren isključivo za državljane zemalja Evropske unije, ali od 2020. godine uključuje i stanovnike Balkana.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …