Podgorica – grad zelenila

Glavni grad Podgorica nedavno je predstavio plan rada za tekuću godinu, u kojem važno mjesto zauzimaju zeleni projekti, što je pokazatelj nastavka dobre prakse iz prethodnih godina, zahvaljujući čemu je Podgorica postala mnogo zeleniji grad. Analizirajući potrebe građana, a imajući u vidu urbanizaciju koja prati sve razvijene gradove, Glavni grad je posvećeno radio na unapređenju stanja zelenih površina i zato danas, prema najnovijim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, ponosno svjedočimo činjenici da je naš grad prvi u regionu kad je riječ o parkovskim površinama, a 5. u Evropi kada su u pitanju urbane zelene površine. Ovaj podatak je dodatan podstrek za dalji rad, a u godini pred nama planirani su brojni projekti.

U toku je izgradnja parka u Bloku V u neposrednoj blizini dječijeg igrališta iza Doma zdravlja, na površini od oko 5,000m2. Ovaj prostor će biti pejzažno uređen, sa novim mobilijarom, dobiće nove šetne staze u bojama koje simbolišu Podgoricu i Blok V. Isto tako, privode se kraju radovi na izgradnji parka u Zmaj Jovinoj ulici na površini od oko 3.000m2 koji će sadržajno biti prilagođen svim generacijama.

Biće uređena i parkovska površina od oko 7,300m2 u Moskovskoj ulici, u blizini Kliničkog centra Crne Gore, gdje će biti izgrađene pješačke staza, a umjesto standardnog urbanog mobilijara, na ovoj lokaciji će biti postavljenje mobilne stolice i stolovi. Na lokaciji već postoji značajan biljni fond, koji će biti adekvatno dopunjen i kultivisan. Planom za ovu godinu predviđeno je i uređenje zelene površine u City kvartu – između profesorskih zgrada na površini od 1,120m2, dok je izrada projekta za izgradnju parka u Zagoriču u Ulici Ludviga Kube u toku, kao i projekta za uređenje površine na raskrisnici Piperske i Ulice II crnogorskog bataljona. Uskoro će početi radovi na izgradnji sportsko rekreativne zone u naselju Zelenika na površini od 5.000m2.

Podsjećamo, nakon što je Podgorica dobila dvije najsavremenije sportsko-rekreativne zone, u drugom dijelu Tološke šume i na Zlatici, ekipe gradskih preduzeća rade na izgradnji još jedne takve površine i to na Bulevaru Šarla de Gola.

U Ulici Vasa Raičkovića u toku je uređenje površine kroz projekat Mikro 020, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore čiji su studenti završne godine autori idejnog rješenja. Zapuštena zelena površina koja je u najvećem dijelu služila kao parking, biće adaptirana u prijatan prostor za odmor sa adekvatnim mobilijarem i dopunjen različitim novim sadnicama drveća i niskog rastinja. Važan dio projekta je izgradnja parkinga sa 30 parking mjesta.

U Tološima će biti izgrađen park za pse na površini od 12.000m2, koji će biti podijeljen na park za veće i manje pse. U parku će biti dostupni i rekviziti za igru pasa, dvije česme i urbani mobilijar. Takođe, gradiće se i park za pse iza zgrade Crvenog krsta na površini od 2.772 m2.

Svakako, kako je i ranije najavljeno, kruna naših napora u očuvanju i unapređenju stanja zelenih površina jeste izgradnja Centralnog parka na Ćemovskom polju na površini od preko 430.000m2.

Gradsko preduzeće Zelenilo će intenzivno raditi na ozelenjavanju i održavanju svih javnih zelenih površina u gradu, a kao i do sada, sprovodiće se akcije sadnje i pošumljavanja, na bulevarima, parkovima i park šumama u Podgorici.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …