spajic

Spajić: Čuda moguća – stvorili uslove za bolji život u Crnoj Gori

Građani Crne Gore, nakon dugogodišnjeg perioda, kroz dostojanstvenija primanja konačno mogu da osjete da je socijalna pravda moguća i dostižna. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) i ova Vlada su za samo oko godinu dana rada omogućili uslove za poboljšanje životnog standarda građana, posebno onih sa najnižim primanjima.
Vidljivim rezultatima danas obilježavamo Svjetski dan socijalne pravde koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) ustanovila 2007. godine da bi ujedinila napore država u suzbijanju siromaštva i stvaranju svijeta u kome bi svi imali jednake šanse. Kroz brojne mjere, od kojih je najznačajniji program “Evropa sad”, povećanje minimalne zarade sa 222 na 450 eura, prosječne zarade sa 530 na 670 do 700 eura i rast plata svima u državi zbog značajnog smanjenja poreskog opterećenja na rad, uspjeli smo da stvorimo uslove da se u Crnoj Gori živi dostojanstvenije.
“Ukorijenjenu trodecenijsku socijalnu nepravdu značajno smo umanjili za samo godinu rada. Najponosniji sam na “Evropu Sad!” i povećana primanja građanima kroz reformu smanjenja poreskog opterećenja na zarade, a nizom mjera smo dokazali da su čuda moguća i u najtežim okolnostima. Stvoreni su uslovi za bolji život u Crnoj Gori”, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić.
U kratkom mandatu 42. Vlade Crne Gore obezbijeđena su tri paketa za podršku privredi za očuvanje radnih mjesta i građanima, među kojima su pomoć za nezaposlene, penzionere i najugroženije kategorije stanovništva, subvencije za električnu energiju. Uz reformu za povećanje plata od januara, među kojima je istorijsko za zdravstvo i medicinski kadar, Crna Gora je lani uvela besplatne udžbenike za sve osnovce i vratila dodatke za djecu do šest godina, a od oktobra ove godine za svu djecu do punoljetstva (po 30 eura mjesečno) i povećani su iznosi za djecu u porodicama u stanju socijalne potrebe (44,6 eura, 52,7 i 60,9 eura).
Ispravljena je i nepravda prema radnicima rudarsko – metalske industrije koji su ostali bez posla u periodu tranzicije. Njih oko 1.300 dobiće otpremnine u iznosima do 12.000 eura. Omogućeno je da dođe do povećanja minimalne penzije na 200 eura od ove godine, uz redovno usklađivanje tih primanja, vraćene su naknade za majke po osnovu rođenja troje ili više djece, povećene staračke naknade… Pored stabilnosti u isplati svih prava iz socijalne i dječje zaštite, uveden je i socijalni vaučer za najugroženije za kupovinu prehrambenih proizvoda. Prilikom usklađivanja socijalnih davanja od jula ove godine, očekuje se da se efekti programa „Evropa sad“ znatno odraze na ta primanja zbog značajnog rasta prosječne zarade. Ukupna izdvajanja za program socijalne zaštite u 2022. godini su povećana za 30,6 miliona eura na ukupno 160,2 mil.€.
Nastavkom reformi, nakon stabilizovanih javnih finansija, oporavka ekonomije i rasta plata, obezbijediće se veća socijalna davanja i značajno bolji ambijent za život najugroženijih kategorija društva. Predviđena ubrzana penziona reforma, u saradnji sa Svjetskom bankom, posebno je važna za ispravljanje dugogodišnje nepravde prema penzionerima.
Sve urađeno u godini početka socijalne pravde dio je zacrtanih reformi koje Crnu Goru treba da dovedu do položaja razvijene države i prosperitetnijeg društva.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …