Ograničavaju se cijene osnovnih namirnica i ljekova, trgovcima rigorozne kazne ako dignu cijene

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je Nacrt Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Javna rasprava o Nacrtu će trajati 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva, a očekuje se da će se Skupština o ovom zakonu izjasniti krajem marta ili početkom aprila.

Potez Ministarstva uslijedio je nakon ogromnog skoka cijena u Crnoj Gori, pa se postavlja pitanje da li je mjera zakasnila.

Prema propisu, kojeg predstavlja BiznisCG, država će ograničiti cijene potrepština radi sprječavanja poremećaja na tržištu i otklanjanja negativnih uticaja povećanja cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

LISTA PROIZVODA

U propisu se navodi da će Vlada odrediti spisak proizvoda kojima će biti ograničene cijene.

“Prilikom određivanja mjera ograničavanja cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, utvrđuje se lista proizvoda na koje se te mjere odnose. Trgovac je dužan da se pridržava privremenih mjera ovog zakona”, piše u propisu.

Nadzor nad sprovođenjem privremenih mjera ovog zakona vrši tržišna inspekcija.

“Ako u postupku inspekcijskog nadzora tržišni inspektor utvrdi da se trgovac ne pridržava privremenih mjera iz ovog zakona, naložiće mu otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 eura do 10.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice koje se ne pridržava privremenih mjera iz ovog zakona. Za prekršaj iz ovog zakona kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 500 eura do 1.000 eura”, navodi se u Nacrtu propisa.

Podsjetimo, slične postupke ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva su preduzeče Srbija i Hrvatska, s tim što ima ideja da se uvede nulta stopa PDV-a na osnovne potrepštine, kako je uradila Poljska.

P.Z.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …