Iznenađujući epilog slučaja smijenjenih direktora

Nijedno ročište u sporovima koje su pokrenuli direktori, više od njih 100, nakon što su ljetos smijenjeni sa tih funkcija, nije zaključeno. Većina njih je na samom startu gdje obje strane dostavljaju dokaze.

To je za Pobjedu saopštila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović.

Ranije su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštili da ih je tužilo 157 direktora/ica. Te tužbe uslijedile su nakon što ih je ljetos smijenila ministarka Vesna Bratić.

Upitana je li se u međuvremenu broj tužbi povećao, Ćirović kaže da ih imaju preko sto. Nemaju, navodi ona, tehničke mogućnosti da prave proračune koliko je u kojim predmetima podnešeno tužbi po istom pravnom i činjeničnom osnovu.

Nije nijedna okončana, čak ni prvostepeno – rekla je Ćirović.

Odšteta
Upitana kolika će da nastane šteta ukoliko presude budu u korist direktora, Ćirović kaže da će u tom slučaju dobiti iznose u zavisnosti od toga koliko je kome ostalo do kraja mandata. Svakako, dodaje ona, nadoknadiće se kompletan iznos. Većina direktora je prihvatila da nakon smjene budu profesori, pa bi im bila naknada umanjena za ono što su primali.

Pojedini poslanici su komentarisali da bi direktori dobili milionsku odštetu, ali Ćirović nije saglasna sa tom procjenom. Kaže da ne može biti šteta u milionskom iznosu, jer ih ,,nemaju hiljadu“.

  • Jedino da ih je bilo hiljadu i da su svi bili na startu mandata… Ovako, ne može biti šteta tolika. Moralo bi da bude dosta više direktora. Van pameti su milionski iznosi – rekla je Ćirović.

Dodaje da oni ne bi mogli da se vrate na mjesto direktora.

Krajem maja prošle godine Skupština je usvojila izmijenjeni Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju kojim su se smijenili direktori. Ministarka Bratić najavljivala je da su smjene nužne kako bi se depolitizovao školski sistem. Ubjeđivala je javnost da više neće biti potrebna partijska knjižica kao uslov da neko bude na direktorskoj funkciji. Iako i dalje tvrdi da je sprovedena depolitizacija obrazovnog sistema, pojedini poslanici opozicije su u Skupštini javnosti predočili drugačije dokaze – da su nova direktorska mjesta podijeljena po dubini, između partija. Objelodanili su tabelu gdje je sve to uređeno po Dontovoj formuli.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …