Avioni iz Berana lete samo u obećanjima i predizbornim maštarijama

Višedecenijske ideje, inicijative i aktivnosti o ponovnovnom aktiviranju beranskog aerodroma još uvijek nijesu dale nikakve rezultate. Doprinos zamisli da se vazdušna luka u Beranama stavi u neku odgovarajuću funkciju nije dala ni aktuelna Vlada iako je prošle godine na sastanku premijera Zdravka Krivokapića sa opštinskim čelnicim rečeno da se ozbiljno razmatra inicijativa o pretvaranju aerodroma u regionalni centar za obuku pripadnika službi zaštite i spasavanja. Tada je rečeno da bi taj centar kasnije trebalo da posluži kao stacionar odakle bi se, uz upotrebu specijalizovanih aviona, prevenrivno djelovalo tokom požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda. Takođe, napomenuto je da bi u sklopu ove priče na aerodromu mogao da se formira i takozvani humanitarni centar.

Iz lokalne uprave navode da iz Vlade još uvijek nijesu dobili nikakav zvanični odgovor u vezi pokrenute inicijative.

-Vladi smo dostavili da razmotri inicijativu da se beranski aerodrom pretvori u regionalni centar za obuku vatrogasaca, odnosno pripadnika službi zaštite i spasavanja. Stavili smo do znanja da bi taj centar ujedno bio i mjesto odakle bi se u vanrednim situacijama djelovalo u cilju spasavanja ljudi i matrijalnih dobara. Međutim, još uvijek od Vlade nijesmo dobili nikakav odgovor po ovom pitanju, iako je prethodno o tome razgovarano sa premijerom Krivokapićem – saopštili su iz lokalne uprave, dodajući da se radi o dobroj ideji, s obzirom da je zbog niza otržavajućih faktora, zasad teško iskoristiti aerodrom za ponovo uspostavljanje civilnog saobraćaja.

Među strateškim prioritetima razvoja sjevera Crne Gore poslednjih decenija svoje mjesto pronalazio je i projekat uspostavljanja avio saobraćaja sa nekim gradovima sjevernog regiona. Projekat je usmjeravan ka ponovnom aktiviranju beranskog aerodroma, koji je za civilni saobraćaj zatvoren 1975. godine. Njegovo aktiviranje je pominjano u okviru pune valorizacije turističke ponude sjevera Crne Gore i stvaranja uslova za lakšu i bržu komunikaciju sa regionalnim i evropskim aviodestinacijama. Međutim, aerodrom u Beranama još uvijek nije stavljen u ponovnu funkciju, iako su pojedini zvaničnici isticali da će donositi prihode koliko i morsko dobro. To se nije desilo i pored činjenice da su, uz izgradnju pristanišne zgrade, šezdesetih godina prošlog vijeka na linijama Berne-Podgorica-Berane i Berane-Beograd-Berane saobraćali avioni DC3, a u kratkom periodu i foker.

Dan

Provjerite slična mjesta

SD, SDP i LP blizu dogovora o formiranju širokog saveza

Čelnici Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LPCG) aktivno razgovaraju o formiranju političkog …