Stvoren loš ambijent za razvoj turizma, jedna stvar posebno zabrinjavajuća

Uposljednjih godinu dana stvorili smo loš ambijent za održivost turizma u strateškom i operativnom smislu, a nepostojanjem resornog ministarstva ova naša najisplativija privredna grana ne učestvuje u prvom timu Vlade, što je zabrinjavajuće – kazao je Pobjedi prof. dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam.

Posljedice
Ističe da je spisak propuštenih šansi u upravljanju turizmom podugačak, a posebno se ističu: nepotreban prekid od, skoro godinu dana, izrade prostornog plana, nedonošenje srednjoročnog plana oporavka turizma od pandemije, nedonošenje vektoralne strategije razvoja turizma na vremenski horizont do 2040. godine, nedonošenje strategije razvoja ljudskih resursa u turizmu, nesprovođenje i neažuriranje Marketing plana turizma od 2018. godine, nedonošenje propisa o turizmu po evropskoj agendi i standardima, nenalaženje rješenja za kontinuitet rada našeg brend hotela ,,Sveti Stefan“, iznenadno zatvaranje nacionalne avio-kompanije i osnivanje nove i ,,starije“…

Na državnom nivou turizam nije zastupljen na prvoj razini državne organizacije (ministarstvo), već je spušten na nivo sekretarijata. To znači da turizam nije u državnoj organizaciji na listi privrednog prioriteta, iako generiše četvrtinu domaćeg prozvoda i približno toliko zapošljenih u privredi (direktno i indirektno – zapošljenost generisana turizmom) – naglašava prof. Ratković.

Da smo imali visoko pozicioniranog i kompetentnog ministra turizma, ističe, vjerovatno bismo izbjegli većinu, ako ne i sve pobrojane propuste, uprkos činjenici da su posljednji izbori proizveli dugotrajnu histeričnu politizaciju društva, koja je klizav teren za reforme i društvenu stabilizaciju.

Umjesto reformi i ubrzavanja evropskog puta, dobili smo političku ćeraniju i derogaciju institucija sistema. Podjele društva po etničkoj osnovi i po odnosu prema vlastitoj državi dobile su zabrinjavajuće razmjere, na što neprestano upozoravaju naši partneri na evroatlantskom putu – poručio je Ratković dodajući da je vlast u posljednjih godinu dana proizvela niz negativnosti,

U materijalnom razvoju primjetno je ubrzanje negativnog trenda sekundarnog stanovanja, što je najveća prijetnja održivosti turizma i njegovog degradiranja ka masovnom kvaziturizmu najniže razine. Nedostatak strategija i na njima zasnovanog akcionog plana pogoduje ovom kancerogenom razvoju. Na planu kadrovskog razvoja nema vidljivih procesa, a takođe ni u reformi modela menadžmenta destinacije, što frustrira egzistenciju i razvoj turizma – tvrdi Ratković dodajući da je i u pogledu razvoja turističkog tržišta situacija zabrinjavajuća.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Nove čestitke premijeru: Zvaničnici država članica Evropske unije pozdravljaju formiranje 44. Vlade

Povodom izbora 44. Vlade premijeru Milojku Spajiću stigle su brojne čestitke, među kojima i one …