Prosječna plata u ŽPCG 440 eura, 70 zaposlenih dali otkaz zbog niskih plata

U rehabilitaciju i sanaciju željezničke infrastrukture lani je investirano 8,2 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Željezničke infrastrukture (ŽICG). U ovoj godini planiraju 11 miliona eura investicija.

U prošloj godini je, u sklopu ranije početih projekata, rađena rehabilitacija osam tunela i šest armirano-betonskih mostova na željezničkoj pruzi Vrbnica – Bar , sanacija 13 armirano-betonskih mostova i zaštita na šest kosina na pruzi Nikšić – Podgorica, za šta je utrošeno 8,2 miliona eura – kazali su iz ŽICG i dodali da će ove godine nastaviti sanaciju tih projekata, koji su finansirani iz kredita EIB i EBRD, te iz fondova IPA i WBIF.

Planirana je i rekonstrukcija stanice Bijelo Polje, koja se finansira iz IPA sredstava, a realizuje u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija i Upravom za javne radove. Cilj je rekonstrukcija stanične zgrade za smještaj državnih organa i željezničkih kompanija Crne Gore i Srbije, što će skratiti zadržavanje na granici – rekli su iz ŽICG.

Naveli su da su ove godine planirani radovi vrijedni 11 miliona eura, od čega za redovno održavanje 4,5 miliona.
Ova kompanija je u prva tri kvartala prošle godine bila u plusu 558.849 eura.
-Došlo do smanjenja prihoda iz budžeta po osnovu programa za tekuće održavanje pruge za 438.515 eura, a kod rashoda su smanjeni troškovi materijala za šest i zarada za četiri odsto – kazali su iz ŽICG i dodali da smanjenje prihoda iz budžeta na nivou cijele prošle godine iznosi 672.000 eura, što će svakako uticati na poslovni rezultat u 2021. godini.

Naveli su da se finansiraju iz tri državnog budžeta, naknada za trase i izadavanja optičkih kablova.

Visinu budžeta i cijene izdavanja trasa i optičkih kablova određuje država, čime utiče na poslovni rezultat. Zato je prioritetni cilj poslovodstva na čelu sa Odborom direktora transparentnost i pravilno planiranje, jer ukupan iznos budžeta i prihoda treba da bude tačno toliki da obezbijedi zarade (koje su među najnižim u Crnoj Gori) i neophodna sredstva i rezervne djelove za održavanje pruge i sistema od čije ispravnosti zavisi bezbjednost saobraćaja – rekli su iz ŽICG.
Prema njihovim riječima, standard u zemljama EU za održavanje infrastrukture je 100.000 eura po kilometru pruge, što bi za Crnu Goru značilo 32,7 miliona.

-U zahtjevu za sredstva iz budžeta za ovu godinu, menadžment je naznačio minimalnih 11, a za sada je odobreno 6,5 miliona, što nije dovoljno za bruto zarade i nabavku materijala i rezervnih djelova za redovno održavanje pruga i sistema– istakli su iz ŽICG, ali su uvjereni da će Vlada imati sluha za njihove probleme i pružiti im ,,bezrezervnu podršku u realizaciji zacrtanih planova“.

Rješenjem Poreske uprave iz 2017. godine usvojen je zahtjev ŽICG za reprogram poreskog potraživanja od 3,3 miliona eura. Iz ŽICG navode da su taj iznos skoro u potpunosti izmirili.

Međutim, iz već navedenih razloga ne možemo obezbijediti iz sopstvenih sredstava uredno servisiranje dospjelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade (dug iznosi oko 2,9 miliona eura). Kako je u toku program ,,Evropa sad“, očekujemo i podršku Vlade za njegovu realizaciju i otplatu preostalih poreza i doprinosa – rekli su iz ŽICG.
Prosječna plata 771 zaposlenog 440 eura
Navedeno je da ŽICG ima 771 zaposlenih, od čega 27 pripravnika.
– Uz sve probleme, neto plate se redovno izmiruju, dok je prosječna plata lani bila 440 eura i duže je ispod prosjeka u Crnoj Gori – kazali su iz kompanije.
Navode da se smanjenje broja zaposlenih može ostvariti dominantno kroz uvođenje novih tehnologija i savremenih sistema.

Kako nijesmo došli do tog stepena razvoja, način održavanja ovako složene, a zastarjele infrastrukture zahtijeva značajan broj zaposlenih. Zatekli smo nedovoljan broj izvršnog osoblja, a jedan od razloga je i što je 70 zaposlenih napustilo firmu zbog niskih zarada – rekli su iz ŽICG.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …