PREOKRET-Popović: Vanredne izbore da pripremi tehnička Vlada

Vanredni parlamentarni izbori najpoštenije su rješenje za izlazak iz krize, a njih bi trebalo da pripremi tehnička vlada nacionalnog jedinstva, sastavljena od svih parlamentarnih subjekata, kazao je poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

Ubijeđen da će se novi predsjednik Skupštine birati iz parlamentarne grupacije 43 poslanika: Popović Ubijeđen da će se novi predsjednik Skupštine birati iz parlamentarne grupacije 43 poslanika: Popović
Popović je ocijenio da svaki dan tehničkog mandata smijenjene Vlade premijera Zdravka Krivokapića nanosi veliku štetu Crnoj Gori i može dovesti do nesagledivih i nekontrolisanih posljedica.

“S druge strane, čitav proces formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti teče veoma neozbiljno, izgleda da inicijatorima i ne treba kvalifikovana većina od najmanje 49 poslanika”, kazao je Popović agenciji Mina.

On je naveo da bi zamjena Vlade Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića za, kako je kazao, vladu samo Abazovića, bila kontraproduktivna.

Takva zamjena, kako smatra Popović, ne bi riješila nijedan crnogorski problem, već bi ih samo umnožila.

“Vanredni parlamentarni izbori su najpoštenije rješenje izlaska iz krize a treba ih pripremiti tehnička Vlada nacionalnog jedinstva, sastavljena od svih parlamentarnih subjekata po uzoru na koncentracionu vladu, koju je Crna Gora imala u najtežem periodu naše novije istorije, od 1993. do 1996. godine”, smatra Popović.

Kako je naveo, ta vlada je tada pomirila Crnu Goru i dovela je u sigurnu luku, uprkos ratu i inflaciji.

“Nesporno je da se Crna Gora u teškim vremenima može izdići iznad partijskih i ideoloških interesa, kroz politički dijalog stvoriti platformu za građanski konsenzus”, istakao je Popović.

Na pitanje da li će LP, nakon posljednjih dešavanja na Cetinju, podržati manjinsku vladu i pod kojim uslovima su spremni da je podrže, Popović je kazao da su događanja u Prijestonici negativno uticala na opoziciju.

On je precizirao da su ti događaji uticali na jedinstvo suverenističke, proevroatlantske opozicije i strpljivo građenu slogu 40 poslanika u posljednjih 18 mjeseci.

“U presudnom vremenu po crnogorske nacionalne interese, kada smo uspjeli da u parlamentu ubjedljivo srušimo kleronacionalističku Vladu i razriješimo predsjednika Skupštine, dozvolili smo sebi politički suicid, pobijeđeni smo od uskostranačkih interesa”, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, Cetinje i Belveder, na kojima je postavljen temelj moderne crnogorske države, trebao je da označi preporod nezavisne i suverene Crne Gore iz 2006. godine, kao i građanski konsenzus za dalji demokratski razvoj države.

On je kazao da će najviši organi LP donijeti odluku o eventualnoj podršci budućem mandataru u Parlamentu, na osnovu programa i predloženog sastava Vlade.

Mina

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …