Udarne vijesti

Kladioničari: Ukoliko država poveća koncesije moraju otpustiti 1000 radnika

Ukoliko se usvoje predlozi o drastičnom povećanju koncesionih naknada za igre na sreću, to će dovesti do zatvaranja dvije trećine kladioničarskih mjesta i otpuštanja oko hiljadu radnika. Prihod od koncesije neće porasti sa 12 miliona iz 2020. na planiranih 25 miliona u ovoj godine, već će zbog zatvaranja i nemogućnosti rada najvećeg broja priređivača pasti za najmanje četiri miliona eura.

To pokazuje analiza Udruženja priređivača igara na sreću LIGA, na osnovu predloga Zakona o igrama na sreću Ministarstva finansija kojeg su “Vijesti” objavile prošle sedmice. Prema podacima iz privrednog registra, sada je aktivno oko 40-ak firmi registrovanih za igre na sreću koje zapošljavaju oko tri hiljade radnika.

Iz Udruženja navode da ih niko nije konsultovao prilikom izrade zakona, da su tokom javne rasprave poslali veliki broj primjedbi, da je javna rasprava nakon produženja završena u maju prošle godine, a da izvještaj sa nje još nije objavljen iako je zakonski rok 15 dana. Takođe iz Ministarstva im nisu odgovorili na brojne dopise.

”Iz medijskih natpisa obaviješteni smo da se predviđaju brojne novine za našu djelatnost u vidu značajnog povećanja naknada za kladioničke igre i to sa 500 eura na 800 eura u fiksnom dijelu po kladioničarskom mjestu i povećanje varijabilnog dijela naknade sa 10 na 20 odsto, na osnovicu koju čini razlika uplate i isplate. Povećanje fiksne naknade u iznosu od 60 odsto i istovremeno povećanje i varijabilne naknade za 100 odsto je enormno fiskalno opterećenje za priređivače kladioničkih igara koje neće dati željene efekte za Budžet, već će rezultirati zatvaranjem objekata i fiskalnom evazijom. Ovoliko veliko fiskalno opterećenje ne poznaju ni uporedna zakonodavstva iz regiona. Naime, prema Zakonu o igrama na sreću u Srbiji, naknade za priređivanje kladioničkih igara iznosi 550 eura po kladionici u dinarskoj protivrijednosti u fiksnom dijelu i 15 odsto od razlike uplate i isplate u varijabilnom dijelu”, naveli su iz LIGE.

Uvođenje mjera kontrole spiskova građanima kojima se ovim predlogom zabranjuje učešće u igrama na sreću, poput korisnika materijalnog obezbjeđenja, studenata koji dobijaju stipendiju, osoba koje neplaćaju alimentaciju i slično, uslovilo bi, kako smatraju u LIGI, neophodno angažovanje još ljudstva u svakom objektu, što bi uz značajan porast koncesionih naknada za konačan rezultat imalo nerentabilno poslovanje mnogih priređivača.

”Prema procjenama ovi efekti će usloviti zatvaranje dvije trećine dosadašnjih objekata i smanjenje prihoda budžeta. Uz to jedan broj privrednih subjekata iz ove djelatnosti neće biti u mogućnosti da nastavi svoje poslovanje uz najavljene novine u ovoj djelatnosti. Zatvaranje velikog broja objekata znači i gubitak radnih mjesta, po svakoj kladioici minimum tri radna mjesta, što bi u krajnjem rezultiralo gubitkom preko 1.000 radnih mjesta. Na primjer, prema evidenciji Uprave za igre na sreću na dan 15.12. 2020. godine u Crnoj Gori je poslovalo 16 privrednih društava za kladioničarske ige sa ukupno 1.027 kladionica. Zatvaranje dvije trećine objekata značilo bi zatvaranje 684 kladionice. Zatvaranje ovolikog broja objekata uslovilo bi gubitak prihoda Budžeta – 684 zatvorene kladionice puta 500 eura mjesečno, što je 342.000 eura na mjesečnom nivou, samo u fiksnoj naknadi, odnosno 4.104.000 eura na godišnjem nivou”, saopštili su iz ovog Udruženja.

Oni navode da bi u uslovima zatvaranja velikog broja kladionica očekivano da igrači promijene kanale uplate i usmjere se na korišćenje internet sajtova za klađenje, gdje ne postoji mogućnost potpune blokade stranih sajtova, što bi uslovilo i značajan odliv novca u inostranstvo.

”Uz to prihodi budžeta u proteklih osam godina od kladionica bili na nivou od 49,6 miliona eura, dok su od internet priređivanja bili znatno manji i iznosili 8,9 miliona. Sve navedeno govori u prilog stavu da će prihodi budžeta biti znatno manji i usloviti odliv novca u inostranstvo”, naveli su iz Udruženja.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …