ĐUKANOVIĆ: Neprihvatljiv vakum u angažmanu EU i NATO u regionu

Drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari Di Karlo i državnom ministarkom za Evropu i klimu Njemačke Anom Lirman.

Podsekretarka UN Di Karlo izrazila je zadovoljstvo ponovnim susretom s Predsjednikom Crne Gore. Ujedinjene nacije veoma pomno prate situaciju na Zapadnom Balkanu, kazala je Di Karlo, uz naglasak da se u UN puno toga čuje o regionu, a da neke informacije zabrinjavaju. Tu sam da Vam kažem da imate punu podršku i ako nešto možemo na bilo koji način učiniti, mi smo tu da to učinimo, poručila je Di Karlo. Osjećamo da tlo podrhtava, a nadamo se da će ostati čvrsto i stabilno na Balkanu, zaključila je Di Karlo. Crna Gora je dostigla puno i želimo da vidimo još više, a UN su tu i raspoložene da pomognu.

Predsjednik Đukanović je ponovio da Crna Gora bezrezervno podržava sistem UN, da ostvaruje odličnu saradnju sa timom u zemlji i da je kao mala zemlja veoma zainteresovana da iskoristi sve kapacitete UN. Potvrdio je da je obnovljena pažnja koju političko odjeljenje UN posvećuje ZB opravdana, i na posebno interesovanje podsekretarke dao detaljan uvid u stanje regiona, izazove i prostor za izlazak iz nestabilnosti.

Kazao je da Crna Gora čuva stabilnost i održava šansu da zemlja nastavi strateškim putem NATO i EU. Crna Gora, uprkos snažnim pritiscima, ostaje stabilno na putu ispunjavanja svojih obaveza prema članstvu u NATO i prihvatanja i primjene evropskih vrijednosti.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o odnosima, ulozi i saradnji međunarodnih partnera na Zapadnom Balkanu.

Unutrašnja situacija u Crnoj Gori, proces konsolidacije izvršne vlasti i stanje u regionu bili su u fokusu interesovanja državne ministarke za Evropu i klimu u MVP Njemačke Anu Lirman. Zapadni Balkan je veoma važan za novu njemačku Vladu i visoko je na njenoj agendi prioriteta, kazala je Lirman. Njemačka ostaje veoma posvećena očuvanju Berlinskog procesa i otvorena za sugestije u pravcu poboljšanja njegove učinkovitosti.

Naglasila je da EU mora učiniti više da očuva kredibilitet politike proširenja uz istovremene reforme zemalja ZB.

Lirman se posebno interesovala za mogućnost nove izvršne vlasti da ostvari reformske procese koji će voditi nastavku pregovaračkog procesa.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na pažnji i podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori. Crna Gora je veoma zadovoljna dostignutim nivoom saradnje i zainteresovana za nastavak frekventnog političkog dijaloga sa novom Vladom. Predstavio je aktuelni politički trenutak u zemlji, u očekivanju definisanja nove vlade koja će stvoriti preduslove za brzu deblokadu integracionog procesa. Izrazio je uvjerenje da dinamizacijom reformi i dinamizacijom pregovaračkog procesa, Crna Gora ima sve šanse da postane sljedeća članica EU. Crna Gora ostaje nepokolebljiva na kursu usvajanja evropskih vrijednosti. Upozorio je na neprihvatljiv vakum u angažmanu EU i NATO u regionu, koji je stvorio prostor za snažniji upliv trećih strana. Izlazak iz nestabilnosti može biti samo ubrzana integracija, a to pretpostavlja podsticajniju EU ali i djelotvornije reforme u svakoj od zemalja regiona. U tome snažnu ulogu ima Berlinski proces kao vodeća regionalna inicijativa, s jasnim potencijalnom da veže region sa EU u susret članstvu. Prijetnju tome daju nosioci nacionalističkih politika koji pokušavaju da ponude alternativu, koja nije ništa drugo do maska za razigravanje velikodržavnih ambicija. Odgovor na takve prijetnje su Berlinski proces i pregovori o članstvu, zaključio je Predsjednik.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …