CEDIS: Trpimo veliku štetu zbog nesavjesnih investitora

Kompanija CEDIS saopštila je kako u kontinuitetu trpi značajnu štetu zbog “nesavjesnih investitora koji prilikom izvođenja radova havarišu elektrodistributivnu mrežu i stubna mjesta”. To, kazali su, za posljedicu ima dugotrajne prekide u napajanju, kao i vanredne finansijske izdatke za kompaniju.

Istakli su da su samo tokom prethodna 24 sata u Podgorici prekinuta dva 10 kV kabla, zbog čega je dio korisnika u Gornjoj Gorici više sati bio bez napajanja.

“U Ulcinju je juče evidentiran do sada nezabilježen slučaj. Naime, u naselju Kruče izvođač koji je mimo propisa izvodio radove (Ulcinj, k.o. Kruče k.p. 1073) je isčupao betonski stub (sa parcele ispred k.p. 1072/1), zbog čega je stub sa više priključnih kablova pao na balkon obližnje kuće. Takođe je presječen SKS (samonosivi kablovski snop) i havarisana mreža sa koje se napaja više korisnika”, navodi CEDIS.

Oštećenja mreže prilikom izvođenja radova od strane trećih lica su, navode iz kompanije, prilično frekventna, “što potvrđuje podatak od preko 15 oštećenja (kidanja) građevinskom mašinom samo na 10kV kablu ‘Komanski most’ koji se proteže duž nove dionice puta Podgorica-Danilovgrad”, saopštio je CEDIS.

Tvrde da sprovode sve neophodne aktivnosti u slučajevima kada se izvode građevinski radovi u zoni kablova.

“Shodno propisima, izvođač preuzima Katastar instalacija od CEDIS-a, a nerijetko obezbjeđujemo i ispitna vozila, kako bi na licu mjesta trasirali kablove i izbjegli oštećenja. U slučaju izgradnje nelegalnih objekata rizici su ogromni, prije svega po same izvođače i živote lica koja su angažovana na izvođenju radova, po okolne objekte, elektrodistibutivnu mrežu i korisnike koji trpe višesatna beznaponska stanja”, navodi se u saopštenju.

CEDIS je, kako su kazali, “o navedenim slučajevima obavijestio nadležne institucije”.

“U cilju zaštite imovine Kompanije i pouzdanog napajanja električnom energijom garatujemo da ćemo ubuduće, naročito za nelegalne graditelje, u dijelu naše nadležnosti preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi slične aktivnosti bile drastično sankcionisane”, navode iz CEDIS-a.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …