Brković tražio izuzeće sudije, prekinut postupak uvođenja stečaja

Postupak po prijedlogu Uprave prihoda i carina (UPIC) da se u Vektru Jakić Dragana Brkovića uvede stečaj zbog duga od sedam miliona eura za koncesije za šume, prekinut je do daljnjeg, jer su iz ove kompanije tražili izuzeće sutkinje Privrednog suda Danijele Vukčević.

Neposredno prije zaključenja rasprave, nakon što je sutkinja Vukčević odbila njihov zahtjev da se među dokaze uvrsti i kompletna dokumentacija oko reprograma poreskih potraživanja, iz kompanije su izrazili sumnju u njenu pristrasnost prema UPIC-u i podnijeli zahtjev za izuzeće, o kojem bi trebalo da odluči predsjednik suda Blažo Jovanić.

Iz Vektre Jakić tvrde da je veći dio potraživanja UPIC-a obezbijeđen i traže da preciziraju iznos koji nije obezbijeđen, kako bi ga izmirili, dok iz UPIC-a nemaju namjeru da to učine, već će ga, kako se čulo na ročištu, precizirati u prijavi potraživanja ukoliko stečaj bude otvoren. Smatraju da bi UPIC eventualno mogao steći pravo razlučnog, ali ne i stečajnog povjerioca koji bi bio ovlašćen da traži stečaj, imajući u vidu da su stavili zalogu na njihovu imovinu. Ukazuju da ukidanjem rješenja o reprogramu, nalozi za prinudnu naplatu više nemaju pravnu snagu, zbog čega smatraju da ih je potrebno povući, posebno imajući u vidu da se zbog duga za koncesije, po tužbi države, već vodi parnični postupak. Iz Vektre Jakić navode da su se usaglasili sa Upravom za šume po pitanju količine drvne građe, ali ne i finansijskih obaveza, tvrdeći da im je obračunato više. Prema podacima iz izvještaja privremene stečajne upravnice Vere Peković, račun Vektre Jakić je u blokadi sedam godina na iznos od 19,7 miliona eura.

Druga kompanija Brkovića, Vektra Boka, se na isti način, zahtjevom za izuzeće sudije Dragana Vučevića borila protiv stečaja koji takođe traži UPIC zbog nepoštovanja plana reorganizacije. Taj zahtjev je nedavno usvojio Jovanić, a predmet je dodijeljen sudiji Ivanu Kovačeviću, koji je ročište zakazao za danas. Izuzeće je traženo nakon što je sudija Vučević odbio više njihovih zahtjeva za odlaganje ročišta.

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …