Vlada i Skupština, godinu dana, tražile način da smijene Katnića

Ispunjenje uslova za starosnu penrziju je razlog za prestanak tužilačke funkcije po važećim zakonima i to naravno važi i za Milivoja Katnića, kazao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. Kako je rekao, kada je u pitanju najavljeni prestanak tužilačke funkcije Milivoja Katnića treba razdvojiti dvije stvari.

Jedno je kritika njegovog rada, a drugo je način na koji on odlazi sa funkcije. Ispunjenje uslova za starosnu penziju je razlog za prestanak tužilačke funkcije po važećim zakonima i to naravno važi i za Katnića. Međutim, ‘uvertira’ koja je prethodila odluci koja se najavljuje za sjednicu Tužilačkog savjeta (TS), poslala je jednu lošu poruku da su izvršna i zakonodavna vlast više od godinu dana tražili način da uklone Katnića sa funkcije, ne libeći se da pri tome predlažu i donose tzv. zakona ad hominem koji su usmjereni na ličnost”, rekao je Radulović.

Kako smatra, to baca sjenku i na odluku koja je najavljena, a tiče se prestanka funkcije zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

“Da li Tužilački savjet ima viziju i plan šta poslije Katnića, vidjećemo u danima koji slijede. Bilo bi loše da je isključivi cilj samo uklanjanje Katnića sa pozicije i bojim se da onda ne možemo očekivati pozitivne pomake u radu Specijalnog tužilaštva”, rekao je Radulović.

Kako smatr, zasad nijesmo mogli uočiti da Tužilački savjet ima viziju i neki plan kada je u pitanju postupanje Specijalnog tužilaštva.

“Ako to izostane, poslije odlaska Katnića sa pozicije glavnog specijalnog tužioca imaćemo istu praksu sa svim manama i nedostacima zbog kojih je Katnić godinama bio kritikovan”, kaže Radulović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

OHRABRENJE: Deficit budžeta niži 156 miliona eura od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 9,4 miliona eura ili …