Udarne vijesti

Važno saopštenje CBCG

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je 115. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić.

Na sjednici Savjeta razmatrani su i usvojeni izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za novembar i decembar 2021. godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama i rokovima.

U cilju usklađivanja sa evropskom regulativom iz oblasti oporavka i sanacije kreditnih institucija, Savjet je usvojio Odluku o izmjenama Odluke o planovima oporavka kreditnih institucija i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije, kojom se uređuju kriterijumi za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije prilikom izrade planova oporavka i planova sanacije.

Savjet je usvojio Odluku o obaveznoj rezervi kreditnih institucija kod Centralne banke Crne Gore u cilju usaglašavanja podzakonske regulative sa Zakonom o kreditnim institucijama, čija je primjena počela 1. januara 2022. godine. Ovom odlukom se propisuje obaveza kreditnih institucija da obračunavaju, izdvajaju i održavaju obaveznu rezervu, a zadržavaju se iste stope obavezne rezerve, način držanja i rokovi obračunavanja i izdvajanja obavezne rezerve, kao i uslovi za korišćenje obavezne rezerve.

Na sjednici su razmatrana i druga tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta CBCG.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …