Udarne vijesti

Svjetski lideri na sastanku IFAD-a pozvali na hitno rješavanje ruralnog siromaštva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović učestvovao je 16. februara 2022. godine na sastanku Upravnog savjeta Međunarodnog fonda UN-a za poljoprivredni sektor (IFAD) koji je održan na temu Inovacija i finansiranja za otporan i inkluzivan klimatski oporavak.

Svjetski lideri pozvali su na hitna i inovativna ulaganja kako bi se pomoglo ruralnim zajednicama u najsiromašnijim zemljama svijeta da se prilagode klimatskim promjenama. Govoreći na otvaranju godišnjeg sastanka Upravnog saveta kojem je prisustvovalo 177 država članica Međunarodnog fonda UN-a za poljoprivredni razvoj (IFAD), lideri su posebno istakli ranjivost malih farmera u teškim vremenskim prilikama.

Istaknuto je da se 2020. globalni nivo gladi povećao velikim dijelom zbog klimatskih promjena, siromaštva i uticaja COVID-19. Jedan od 10 ljudi na svijetu je trenutno gladan. Tokom naredne 3 godine, IFAD će posvetiti najmanje 40 posto svojih osnovnih resursa za finansiranje klimatskih promjena. Trenutno mobiliše 500 miliona dolara za svoj klimatski fond ASAP+ koji ima za cilj da bude najveći fond posvećen kanalisanju klimatskih finansijskih sredstava malim proizvođačima.

U svom uvodnom izlaganju, predsednik IFAD-a, Gilbert F. Houngbo, naglasio je da su mali proizvođači teško pogođeni krizom koju nisu stvorili, a da trenutno dobijaju samo 1,7% finansiranja za klimu. U središtu pitanja je nejednakost.

Pored predsednika IFAD-a, u pozdravnom obraćanju govorili su i kraljica Maksima od Holandije u svojstvu specijalnog zastupnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za inkluzivno finansiranje za razvoj, Ivan Markes, predsjednik Republike Kolumbije, Narendre Modija, premijer Republike Indije, kao i Mario Dragi premijer Italije.

Trenutno samo 1,7% globalnog finansiranja za klimu ide malim poljoprivrednicima u zemljama u razvoju. IFAD je posvećen tome da ovo promijeni i posvetio je 40% svojih osnovnih resursa rješavanju ovog problema.