Udarne vijesti

Prinudna naplata poreza na nepokretnost, objaviće javno rješenja

Uprava lokalnih javnih prihoda u prošloj godini pokrenula je postupak prinudne naplate za 12.881 poreskih rješenja. Vrijednost ovih rješenja, kako je saopšteno iz službe kojom rukovodi Milan Šupić, je 5.449.960 eura.

– Ukupan razrez po osnovu poreza na nepokretnosti za 2021. godinu iznosi 16.704.886 eura. Moramo imati u vidu da se ovaj iznos odnosi na ukupan broj rješenja, ne uzimajući u obzir da li je rješenje uručeno ili nije. Razrez po osnovu poreza na nepokretnosti za uručena rješenja (koja su izvršna) iznosi 13.090.674 eura, dok je naplaćeno 12.704.442 eura. Moramo istaći da je plan naplate po osnovu poreza na nepokretnosti za 2021. godinu premašen 25,16 odsto, odnosno 2.554.442 eura – navode iz Uprave lokalnih javnih prihoda.

Iz ove službe navode da će u narednih nekoliko dana javno oglasiti sva neuručena poreska rješenja o porezu na nepokretnosti.

Pošta Crne Gore nije uspjela da uruči rješenja o porezu na nepokretnosti za 28.741 poreskih obveznika. Kao najčešći razlog neuručenja poreskih rješenja Pošta navodi da se radi o nedovoljnoj adresi, a koja je dobijena iz registra prebivališta koje vodi MUP Crne Gore. Najveći problem kod naplate potraživanja se odnosi na fizička lica. Ukoliko poreski obveznik ne plati poresko rješenje u rokovima propisanim Zakonom o porezu na nepokretnosti (30. jun – prva rata, odnosno 31. oktobar – druga rata) pristupa se izradi rješenja o prinudnoj naplati. Ukoliko obveznik ne postupi po rješenju o prinudnoj naplati primjerak se dostavlja dužniku poreskog obveznika tj. poslodavcu, koji je dužan postupiti po njemu. Ako je zaduženje obveznika polovina ukupnog primanja, shodno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju ne može biti naplaćeno, te se onda pristupa upisu hipoteke na iznos ukupnog potraživanja – navode iz Uprave.

Oni pozivaju sve poreske obveznike koji nijesu izmirili poreska dugovanja da to učine u najkraćem roku kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima. Sa ukupnim dugovanjima se mogu informisati preko portala Glavnog grada porezi@podgorica.me, kao i u prostorijama uprave u Ulici Vuka Karadzića, broj 16,poručuju iz Uprave.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Medigoviću nanogica 75 dana za milionsku štetu na petrovačkom šetalištu

Nekadašnji potpredsjednik Opštine Budva i visoki lokalni funkcioner Demokratske partije socijalista u metropoli turizma, Milenko …