Udarne vijesti

Naredba EU: Ukinuti ekonomska državljanstva zbog bezbjednosnih rizika


Takozvani ‘zlatni pasoši‘ potkopavaju suštinu državljanstva EU i treba ih postepeno ukinuti, insistiraju evropski poslanici, navodi se u saopštenju

Komitet za pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (EP) usvojio je izvještaj o zakonodavnoj inicijativi kojm se utvrđuje niz mjera za rješavanje problema povezanih sa „investicionim šemama za državljanstvo i boravak“. Jedna od njih je da zemlje kandidati za EU ukinu program “državljanstvo za investicije”. U dokumentu se pominje i Crna Gora.

Nacrt teksta je, prema saopštenju na sajtu EP, na današnjoj sjednici komitetu usvojen sa 61 glasom za, tri protiv i pet uzdržanih.

Primjećuje da rizik potiče od trećih zemalja koje imaju CBI šeme (držvljanstvo za investicije) i koje imaju mogućnost putovanja u Uniju bez viza, jer državljani trećih zemalja mogu kupiti državljanstvo te treće zemlje sa jedinom svrhom da bez dodatnih provjera ulaze u Uniju. Naglašava da su rizici povećani za zemlje kandidate za EU koje imaju CBI/RBI šeme, jer očekivane koristi budućeg članstva u EU mogu biti faktor -piše u dokumentu koji je predložila poslanik Sofija Veld.

Nacrt izvještaja Veld je dostavila u parlamentarnu proceduru u novembru prošle godine.

U saopštenju se tvrdi da su “zlatni pasoši” etički, pravno i ekonomski nepoželjni i predstavljaju nekoliko ozbiljnih bezbjednosnih rizika. Kako se navodi, “zlatne vize“ treba regulisati i naplaćivati na nivou EU, a treće zemlje sa bezviznim pristupom EU takođe bi trebalo da okončaju svoje šeme „zlatnih pasoša“.Takozvani ‘zlatni pasoši’ potkopavaju suštinu državljanstva EU i treba ih postepeno ukinuti – insistiraju evropski poslanici, navodi se u saopštenju.

RTCG/ Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …