Udarne vijesti

MLADI U BIZNISU: Amarovi vrhunski bihorski sokovi

Amar Muratović (30), iz Bihora, je uspješan mladi preduzetnik koji se uspješno se bavi proizvodnjom preradom voća i cijeđenih sokova, a je za kratko vrijeme uspio je da brendira svoje proizvode i svoj bihorski sok.

Amar je završio Poljoprivredni fakultet i nije do sada radio u državnim i opštinskim organima kako bih se maksimalno posvetio svojoj proizvodnji. Ostao je na selu da radi i da zarađuje se sebe i svoju porodicu.

“Upisao sam poljoprivredni fakultet u Bijelom Polju, smjer kontinetalno voćarstvo i ljekovito bilje. Diplomirao sa 2017. godine. Imao sam priliku i brojne pozive da se zaposlim, ali mi to nije bila ambicija. Sigurno danas nebih bio veoma uspješan i ne bi bilo ovih proizvoda koje proizvodim. Želim proizvodnjom ovih proizvoda da promovišem svoje selo i budem ponosan”, rekao nam je Amar.

POGON ZA PRERADU

Svoje stečeno znanje sa fakulteta, ovaj mladi preduzetnik je prenio na svoje gazdinstvo gdje posjeduje pogon za preradu voća.

Amar proizvodi sokove od jabuka, krušaka i dunja. Dobar sok dobija od divlje jabuke (zukve) koji je ljekovit i zdrav. Takođe, od zukava proizvodi sirće i vodnic, koji se naročito dopadaju kupcima.

Amar sve ovo radi od ljubavi i kaže da je bolje zasaditi pet vrsta voćki nego imati pet hektara zemlje.

“Vidite da zavisimo od klimatskih promjena, da imamo više padavina zimi, a ljeti je potrebno više navodnjavanja. Ovaj posao je moja sigurna dobit. Pored ovoga posla, bavim se i stočarstvom, tako da mi ovaj posao dođe kao olakšica i nije nikav teret već potreba da bih opstao. Uspijem da prodam svoje proizvode sir, kajmak i mlijeko, U budućnosti ću da preferiram prodaju putem interneta bih još bolje prodavao svoje domaće proizvode i plasirao na domaće tržište”, ističe Muratović.

MAŠINA IZ LUKSEMBURGA

Poljoprivrednici iz sela Bihora se nadaju i dobrom rodu pšenice. Dobili si kombajn od strane Dijaspore Luksamburga, te se uz ovu donaciju, nadaju povećanju proizvodnje žita na 10 hektara zemlje.

Amar je dodao da su njegovi sokovi kvalitetni, te da ne vidi razlog da svaki turista koji dođe u Crnoj Gori ne kupi domaće proizvode.

“Cijene rastu iz dana u dan, naši domaći resursi se nalaze u kolapsu jer ne možemo mi davati svoj domaći proizvod po prilično niskoj cijeni”, priča nam Amar.

Ovaj vrijedni Petnjičanin je uputio apel Ministarstvu poljoprivrede da se pokrene prodaja domaćih proizvoda i rangiraju na bolji i savremeniji način, kako bi se prodalo što više domaćih proizvoda i kako bi opstala domaća proizvodnja.

MARKETING

Marketing i saradnja među domaćim proizvođačima nije na nekom nivou i, prema Amarovom mišljenju, može biti mnogo bolja.

Amar vjeruje da treba iskoristiti sve domaće resurse jer mladi odlaze i Crna Gora bukvalno ostaje bez kupaca, druge države dobijaju radnu snagu i veliki prošlogodišnji izadaci sa korona virusom se osjećaju .

“Proizvedem oko 1000 litara soka bez konzervanasa i bez vještačkih aditiva. Ovakvi sokovi čuvaju sve sastojke koje je priroda podarila voću, kao što su vitamini, enzimi, antioksidanti…Proizvedeme sokove stavljam u staklenu ambalažu jer ,pruža kvalitet u čuvanju proizvoda te zadržava autentičnu boju”, priča Amar.

Porudžbine su zimi manje, ali uspije da proda ok 700 litara soka. Njegov sok je stigao skoro u svaki dio Crne Gore i kupci su veoma zadovoljni.

“Sirovinu za proizvodnju sokova kupujem u Bihoru i imam trenutno zaliha dovoljno. Poručujem mladima da ostanu u svoj rodni kraj i da od poljoprivrede mogu solidno da zarađuju, ali da ulože napor i trud kako bi bili zadovoljni”, zaključio je Amar.

J.Š.

Tekst je nastao u okviru projekta “Mladi, biznis i digitalna transformacija i podržan je od Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …