Katnića u četvrtak šalju u penziju?

Četvrtak 17. februar, po svemu sudeći, biće posljednji dan mandata glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji će nakon šest i po godina na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, odlukom Tužilačkog savjeta biti razriješen funkcije i poslat u starosnu penziju.

Time će biti završena era ključnog čovjeka u pravosuđu, čiji rad su pratile brojne optužbe da je bio čuvar DPS interesa i fioka, a zbog čije smjene se, između ostalog, više od godinu kontinuirano radilo na izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, ali i izmjenama uslova za raniji odlazak u mirovinu…

Osim Katnića, kako “Vijesti” saznaju”, na spisku za starosnu penziju nalaze se imena još 11 tužilaca – Sonje Bošković, Vesne Jovićević, Olivere Ražnatović, Milivoja Tomčića, Radmile Ćuković, Suzane Milić, Ljiljane Milić, Milice Rmandić, Ferihe Muratović, Hajrana Kalača i Božidarke Gačević, koji su prema izmijenjenim uslovima, ostavrili pravo na za odlazak u penziju.

Silazak sa scene GST Milivoje Katnić ne prihvata mirno, već se dopisom obratio vršiteljki dužnosti VDT-a Maji Jovanović, koju je zamolio da kroz mehanizme koje joj daje funkcija, “preduzme određene mjere, kako bi se spriječilo dalje urušavanje nezavisnosti i nepristrasnosti tužilačke funkcije”.

Katnić je u dopisu ponovio, ono što je više puta iznosio u javnosti, da je “cilj donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu isključivo bili njegova smjena”, te da su se tužioci zbog toga, ali i izmjena Zakona o radu, obraćali Ustavnom sudu, koji ni nakon 8 mjeseci nije razmatrao inicijativu.

On je naglasio da ukoliko TS konstatuje prekid njegovog mandata jer je, navodno, ostvario uslove za penziju, onda “nepodnošljivo krši propise”, pojašnjavajući da beneficirani radni staž, koji je stekao, ne može istovremeno predstavljati imperativni osnov za prestanak radnog odnosa ili funkcije ranije nego što je to slučaj sa ostalim zaposlenim…

On je v.d. VDT-a zamolio da njegove navode iz dopisa, a u skladu sa Poslovnikom TS-a, iznese pred članove tog tijela, te da prije odlučivanja o njegovom mandatu zbog sumnje u nepristrastnost – izuzme dva člana Tužilačkog savjeta Sinišu Gazivodu i Steva Muka.

”Gazivodu i… Steva Muka, koji je prilikom javne rasprave, u vezi s nacrtima tužilačkih zakona, na riječi tada v.d. VDT-a Ivice Stankovića, a koje su ocrtavale stvarnost da se izmjene tih zakona donose isključivo radi moje eliminacije izjavio: ‘Pa šta, ako je i lično, on to zaslužuje zbog toga što se ne odaziva na pozive Skupštine i skupštinskih tijela i nevladinih organizacija, a ako se i odazove, govori što je njemu milo’”, napisao je Katnić.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …