Udarne vijesti

Država nema odgovor na rekordne cijene goriva

Iako su cijene goriva u Crnoj Gori od juče na istorijskom maksimumu, država još nema adekvatan odgovor na stalna poskupljenja, piše Pobjeda.

Benzin od juče košta 1,54 i 1,58, a dizel 1,49 eura.

Izjave
Šefovi poslaničkih klubova DF-a i Demokrata Slavena Radunovića i Borisa Bogdanovića juče Pobjedi nijesu željeli da kažu zašto parlamentarna većina nije krajem prošle godine podržala nijedan od tri prijedloga koji bi omogućio privremeno smanjenje akciza goriva. Riječ je o prijedlogu SDP-a i inicijativi Unije slobodnih sindikata, koji glasovima parlamentarne većine nijesu ni stigli na dnevni red plenarne sjednice. Vladin prijedlog je podržalo svega 15 poslanika – Ura, Demokrate, Prava i Demos. Protiv je bilo 35, a uzdržano 29 poslanika.

Potpredsjednik Ure Goran Đurović je istakao da je nama dostupan samo mehanizam ograničavanja ili smanjenja akciza, ali da to treba izbalansirati sa realnim punjenjem budžeta.

– Imamo program ‘Evropa sad’ koji je prenapregnuo budžet i ima prednosti, ali i rizike – kazao je Đurović našoj redakciji i dodao da je suština da za sada treba upravljati između očekivanih prihoda za budžet i ograničavanja cijena goriva.

Komentarišući odluke pojedinih država da ograniče cijene goriva u određenom periodu, Đurović je ukazao na opasnost da se oštete uvoznici goriva.

– Sigurno nijedna kompanija neće prihvatiti da gorivo kupuje skuplje, a prodaje jeftinije – rekao je Đurović.

Perpsektiva
Istraživač na Institutu za strateške studije i projekcije dr Vojin Golubović smatra da je rješenje smanjenje akciza, a ne privremeno ograničavanje cijena goriva.

– Crna Gora ima veće akcize na gorivo od članica EU, što dodatno opravdava smanjenje, koje bi obezbijedilo izvjesno olakšanje za domaćinstva i privredu, a efekat bi se osjetio kod brojnih drugih proizvoda – kazao je Golubović Pobjedi i dodao da je pitanje koliko su donosioci odluka spremni za takav potez, jer se centralni budžet u velikoj mjeri puni preko akciza, dok bi smanjenje inflacije umanjilo i prihode od PDV-a.

Ukazuje da limitiranje cijena goriva na određenom iznosu može dovesti do brojnih problema, ne samo administrativnih, već i ekonomskih, jer može dovesti do poremećaja u odnosu ponude i tražnje.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …