Nepotizam u Aerodromima: Sinu direktora Rješenje za stalno

Aerodromi Crne Gore (ACG) zaposlili su za stalno na mjestu dispečera u operativnom centru Aerodroma Tivat Sašu Jovovića iz Herceg Novog, koji je sin člana Odbora direktora te državne firme Ognjena Jovovića (DF).

Odluku o primanju na stalno radno mjesto na neodređeno vrijeme mlađeg Jovovića donio je nedavno izvršni direktor ACG Goran Jandreoski. “Vijesti” imaju uvid u odluku.

Time se ostvario scenario koji su ljetos najavili izvori “Vijesti” kada je Saša Jovović prvo sezonski zaposlen na aerodromu Tivat kao zemaljski stjuard, što je bilo prva stapenica jer se već tada u tivatskoj vazdušnoj luci znalo da će za njega uskoro biti obezbijeđeno i stalno radno mjesto. Kako su “Vijesti” pisale krajem jula, Saša Jovović je sezonski posao kao zemaljski stjuard na aerodromu Tivat dobio na javnom konkursu koji su ACG prošle godine sa velikim kašnjenjem u odnosu na uobičajenu dinamiku, raspisali za angažovanje sezonske radne snage.

Prema tvrdnjama dobro upućenog izvora “Vijesti”, sin tadašnjeg v.d. izvršnog direktora ACG-a Ognjena Jovovića je posao zemaljskog stjuarda koji vodi putnike iz aviona na platformi do terminalne zgrade i obratno počeo raditi bez položenog osnovni kursa za njegovo obavljanje (tzv. Modul 1 – svijest o sigurnosti u air side zoni aerodroma/safety awareness). Ovaj sertifikat koji potvrđuje da je njegov nosilac upoznat i obučen da se na siguran način kreće po aerodromskoj platformi i da se pritom ne izloži riziku da ga na primjer udari neko od specijalnih vozila za opsluživanje vazduhoplova koja se tuda stalno kreću ili da ga ne usisa i “proguta” mlazni avionski motor u radu, nužan je preduslov da bilo ko od aerodromskog osoblja koje radi u tzv. air side zoni aerodroma, uopšte i zađe u taj dio vazdušne luke. Iz menadžmenta ACG tada nisu željeli da odgovore na pitanje da li je tačno da je mlađi Jovović posao zemaljskog stjuarda obavljao bez završenog osnovnog sertifikata sigurnosti kojeg je naknadno stekao nakon završene obuke.

ACG nisu ni sada precizno odgovorili na pitanje “Vijesti”, zbog čega je Jandreoski odlučio da posao dispečara u Operativnom centru aerodroma Tivat dodijeli Saši Jovoviću od pet prijavljenih kandidata koji su ispunjavali tražene uslove na konkursu raspisanom 12. januara. PR služba ACG nije odgovorila ni na pitanje upućeno Jandreoskom, što ga je to konkretno opredijelilo da zaposli Jovovića na to radno mjesto za koje nema radno iskustvo, jer je do sada kada je u pitanju vazdušni saobraćaj, Jovović radio samo sezonski kao zemaljski stjuard.

”Uslovi za zapošljavanje za predmetni oglas, oglašeni su u skladu sa uslovima koji su propisani aktom o unutrašnjoj organizacijom i sistematizaciji radnih mjesta a to su – visoko obrazovanje u obimu od 180 CSPK-a, šesti stepen stručne spreme, najmanje jedna godina radnog iskustva, znanje engleskog jezika. Kandidati su bili dužni da uz prijavu na oglas dostave uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti i uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Pristigle prijave ocjenila je komisija, koja je sačinila i zapisnik”, odgovoreno je iz PR službe ACG.

Na ovaj konkurs od 12. januara prijavilo se šest kandidata od kojih je pet ispunjavalo tražene uslove. Jandreoski je, ne pozivajući kandidate koji su ispunjavali uslove na razgovor, niti sprovodeći postupak provjere njihovih radnih sposobnosti, već je 25. januara donio odluku da to radno mjesto pripadne sinu člana odbora direktora firme čiji je on izvršni menadžer.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …