Vuković ugostio gradonačelnika Kirklarelija, čiji stanovnici vode porijeklo iz CG

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, upriličio je sastanak sa gradonačelnikom Kirklarelija, Mehmetom Siyamom Kesimogluom, predsjednikom opštine Igneade'e, Tahirom Išikom, potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa dijasporom, Bedri Gul Mukovićem, zamjenikom generalnog direktora Uprave za vode i otpadne vode grada Istanbula (ISKI), Šafik Bašom i predstavnicima turske biznis zajednice. To je bila prilika da se još jednom potvrdi činjenica da Crna Gora i Turska imaju bogate i sadržajne bilateralne odnose, da se razmijene skustva o različitim važnim projektima, ali i da se predstave investicioni potencijali Podgorice.

„Turska i Crna Gora su ne samo partneri, već i prijatelji. Puno toga nas povezuje i u istorijskom smislu, puno toga nas povezuje i danas, ali i u perspektivi budućeg razvoja“, kazao je gradonačelnik Vuković, dodajući da je ova prilika veoma značajna jer otvara nove perspektive i nove šanse razvoja koje predstavljaju mogućnost produbljivanja poslovnih odnosa, pokretanja zajedničkih investicija i realizacije zajedničkih projekata.

„Mislim da smo postavili kamen temeljac na kojem počiva i naše dobro prijateljstvo i poslovna saradnja. Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu je započeo saradnju sa balkanskim gradovima, a mi ćemo tu saradnju proširiti. Treba da pratimo savremene promjene i da unapređujemo životni standard građana“, istakao je Kesimoglu.

Gradonačelnik Kesimoglu je naglasio da jedan dio stanovništva Kirklarelija vodi porijeklo iz Crne Gore, te da je u sklopu Gradske kulturne kuće otvorena Crnogorska soba u kojoj su izloženi eksponati koji svjedoče o običajima i tradiciji Crne Gore, a na koju su veoma ponosni jer ima veliki broj posjetilaca.

Zamjenik generalnog direktora Uprave za vode i otpadne vode grada Istanbula (ISKI), Šafik Baša, rekao je da imaju uspostavljenu saradnju sa 70 država, ali još uvijek nemaju sa Crnom Gorom, te smatra da je ova prva posjeta odlična prilika za uspostavljanje iste, kako bi razmjenom znanja i iskustva doprinijeli daljem unapređenju upravljanja vodama i otpadnim vodama na teritoriji Glavnog grada. ISKI opslužuje 16 miliona stanovnika, a dnevno prerađuje oko 3 miliona kubika otpadnih voda. S tim u vezi, gradonačelnik Vuković je kazao da je izgradnja primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda najznačajniji infrastrukturni projekat u istoriji Glavnog grada, vrijedan preko 50 miliona eura, te da je u toku završna faza procesa izbora izvođača radova za izgradnju samog postrojenja.

“Trudimo se da saniramo negativne posljedice korona virusa na ekonomiju, kroz stimulisanje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, te samim tim nudimo različite povlastice potencijalnim investitorima, kako bismo u najkraćem roku došli do novih investicija”, naglasio je Vuković, dodajući da iako mala, Podgorica nudi velike šanse za investicije, bilo da je riječ o dugoročnom zakupu zemljišta, realizaciji projekata iz oblasti energetike poput solarne elektrane ili proizvodnje električne energije iz deponijskog biogasa.

Sagovornici su zaključili da su moguća ulaganja u različitim oblastima privrednog sektora, čime bi se valorizovali ekonomski, energetski ali i turistički resursi kojima Podgorica raspolaže. Prijateljski gradovi su izrazili spremnost za razvijanje dobrih rješenja za najvažnija razvojna pitanja za oba grada.

Provjerite slična mjesta

Savjet ACV-a poništio konkurs za izvršnog direktora, Šćekić izabran za v.d.

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) poništio je konkurs za izbor izvršnog direktora koji je …