Udarne vijesti

MUP i CGO o počasnim državljanstvima

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sastao se danas sa predstavnicima nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO), kako bi razmijenili argumente u odnosu na dodjelu počasnih državljanstava u prethodnom periodu, kao i trenutnu praksu koju MUP sprovodi.

Na sastanku su iznijeta tumačenja člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, gdje je došlo do saglasnosti ministra Sekulovića sa predstavnicima CGO-a. Predlog za prijem u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog interesa za državu mora biti podnijet od strane jednog od tri predsjednika (države, Vlade ili Skupštine), usaglasili su se sagovornici. Upravo iz tog razloga Ministarstvo unutrašnjih poslova je, od 4. decembra 2020. godine, promijenilo dotadašnju praksu na način što se odlučuje isključivo po zahtjevima gdje je predlagač jedan od tri predsjednika.

Generalni direktor za upravne poslove, državljanstvo i strance Miroslav Zeković iznio je i obrazložio svoje tumačenje člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, na osnovu kojeg smatra da je i prethodna praksa bila zakonita.

Povodom inicijative CGO-a za poništavanje rješenja o državljanstvu u slučajevima kada predlagač nije bio zakonom propisani predlagač, ministar Sekulović kazao je da ne postoji relevantna sudska praksa k