Udarne vijesti

INICIJATIVA: Da se vozimo auto-putem princeze Ksenije


Nikola Lakićević je mladi čovjek koji voli da kontrolisanom brzinom osvaja prostor sa svim svojim zamkama. Po struci je mašinovođa, saobraćaj mu je posao, termini polaska i dolaska obaveza koja se nastoji poštovati. Volio bi i vjeruje da će i crnogorske pruge biti sve modernije. Ipak, i te kako, razmišlja i o drumskom saobraćaju pa je tako nedavno, kao odbornik DPS-a u SO Kolašin, pokrenuo inicijativu da se budući auto-put Podgorica – Mateševo, nazove po princezi Kseniji.

Vjeruje da bi to bio pravi ali i moderan način da se istorijski ali i civilizacijski uokviri značaj princeze Ksenije za Crnu Goru. Kaže da je uz aktuelnost i važnost auto-puta, ideju za pokretanje inicijative našao i u dnevnicima i pismima princeze Ksenije…

Nakon objavljivanja dnevnika i pisama princeze Ksenije, crnogorska javnost je imala priliku da se uvjeri kako je to jedna od najupečatljivijih ženskih ličnost u istoriji Crne Gore koja je, slobodno mogu reći, vodila avangradni način života. Bila je prva princeza koja se bavila fotografijom i na taj način ostavila brojna istorijska svjedočanstva. Prva žena vozač i u Crnoj Gori i šire. Bavila se humanitarnim radom. Govorila tri svjetska jezika – francuski, njemački i ruski. Nažalost ne mislim da je dobila adekvatno mjesto u našem sjećanju i uvažavanju, jer njena mjera ne može biti jedna kratka ulica u Podgorici koja nosi njeno ime – upozorava Lakićević.

Pobjeda

Detalji bizniscg