Udarne vijesti

EU upozorila: Prijeti vam slom tržišta nekretnina

Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) izdao je prije dva dana upozorenja i preporuke za nekoliko zemalja članica. Upozoravaju da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti gospodarstvo i dovesti do kraha tržišta nekretnina te pozivaju na poduzimanje hitnih mjera. Od država traže da ne potiču zaduživanje građana kroz subvencionirane kredite.

Upozorenja su upućena Hrvatskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu i Slovačkoj. Osim toga, preporuke su poslane i Njemačkoj i Austriji nakon što nisu ispunile zahtjeve ESRB-a iz 2016. i 2019. godine, prenosi Index.

“Rizici financijske stabilnosti vezani uz stambene nekretnine nastavili su rasti u kontekstu makroekonomskih rizika povezanih s pandemijom koronavirusa i kontinuirane snažne dinamike tržišta nekretnina, stambenih kredita i zaduženosti kućanstava.

Ključne ranjivosti istaknute u procjeni ESRB-a su srednjoročne prirode i odnose se na brzi rast cijena nekretnina i moguću precijenjenost stambenih nekretnina, razinu i dinamiku zaduženosti stanovništva, rast stambenih kredita te znakove popuštanja standarda kreditiranja”, navodi u upozorenju za pet zemalja ESRB.

Nekretnine kupuju stranci, dva velika potresa…
U posebnom upozorenju za Hrvatsku napominje se da je “nakon duljeg razdoblja korekcije i prigušenog rasta realni rast cijena nekretnina ubrzao na 8% na godišnjoj razini početkom 2019.”.

“Prema procjenama Hrvatske narodne banke, cijene nekretnina sve više odstupaju od svojih dugoročnih osnova. Na to utječu brojni čimbenici potražnje i ponude. Prvo, u nekim regijama značajan dio potražnje za stambenim prostorima dolazi od stranaca (oko 10% ukupno). Dok je ukupna transakcijska aktivnost bila niža nakon izbijanja pandemije covid-19, udio stranih kupaca ostao je na razini prije krize.

Poslovni

Detalji bizniscg