Milatović: Osnivam pokret sa Spajićem, Krivokapiću je teško pala izdaja

Najzanimljiviji odgovori ministra Jakova Milatovića u intervjuu za Nova.rs.

Nedavno ste sa minstrom Milojkom Spajićem najavili osnivanje pokreta. Obzirom na to da ste jedan od povratnika iz inostranstva, kako ste doneli odluku da se ozbiljnije bavite politikom? Imate li sada ideju kako će taj pokret izgledati?

Ministar Spajić i ja smo se vratili u Crnu Goru nakon istorijskih promena. Ja sam dugo godina radio u Londonu, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, tamo sam i magistrirao na Oksfordu. Ministar Spajić se vratio iz Singapura, on je završio studije u Japanu i Kini. Na poziv tadašnjeg mandatara profesora Krivokapića smo želeli da damo doprinos istorijskoj, demokratskoj i ekonomskoj promeni. Ono što smo istakli još na početku rada, dok god traje ova Vlada, mi smo posvećeni svom poslu i apsolutno ne razmišljamo o političkom angažmanu. U kontekstu trenutnih dešavanja, kada je potpredsednik Vlade na žalost svih građana srušio tu Vladu, okolnosti su se promenile, tako da smo ministar Spajić i ja najavili osnivanje pokreta, kako bismo zbog ogromnog zahteva građana na najbolji mogući način uspeli da kanališemo njihove potrebe i zadržimo kontinuitet koji je postojao nakon istorijske pobede 30. avgusta. Još uvek je kreiranje pokreta u procesu, sasvim je izvesno da će se desiti, ali sada ne mogu dodatno da iznosim detalje. Mislim da ćemo u narednim nedeljama, kada se poltička situacija u Crnoj Gori dodatno iskristališe, znati više o tome. Mi bismo voleli da ne moramo time da se bavimo,već da se vratimo redovnim aktivnostima koja se tiču unapređenja ekonomskog standarda u Crnoj Gori, a mislim da su naši rezultati pokazali koliko se može uraditi za kratko vreme, ako čovek želi i zna da doprinese javnom interesu.

Kada govorimo o profesoru Krivokapiću, imate li ideju šta je njegov naredni korak? Hoće li možda biti deo Vašeg političkog pokreta?

Profesor Zdravko Krivokapić je jedan od najčestitijih ljudi koje sam ja upoznao. Znajući kakav je to čovek, ja sam i prihvatio da budem u njegovoj Vladi. Mislim da je svojim postupcima dokazao ko je. Ostaće upamćen u crnogorskoj istoriji kao čovek koji je pobedio kvazi diktatorski režim Mila Đukanovića i koji je odbranio Crvku u Crnoj Gori i Mitropoliju crnogorsko – primorsku. Zajedno sa svojim minstrima dao je novi optimizam ovoj zemlji kroz povećanje zarada. Povećane su sve zarade za 20 odsto, a plate medicinskom osoblju za 30 procenata. Uvedeni su dečiji dodaci, povećana minimalna penzija, ekonomija je oporavljena, hedžovan je kineski kredit za auto-put. Na neki način dodatno su pokrenute stvari koje se tiču demokratskog razvoja. Nedavni izveštaj „Economista“ o indeksu demokratije pokazuje da se Crna Gora po prvi put nakon mnogo godina našla u grupi zemalja nepotpunih demokratija. Taj skok je najveći u prethodnih desetak godina, to je još jedan pokazatelj koliko je Vlada bila na putu ekonomskog i demokratkog razvoja. Profesor Krivokapić ima veliku pobedničku ulogu, on je toliko iskreno ušao u sve ovo, milim da su mu izdaje koje je doživeo teško pale, kao i svakom čoveku. Poslednja u nizu od strane njegovog prvog saradnika – potpredsednika Vlade, je takođe teška. On je trenutno u fazi razmišljanja o odluci na koji način će nastaviti borbu za lepšu, pravedniju i bolju Crnu Goru. On je nama mentor i ja bih voleo da bude deo ove naše priče, a odluka je na njemu.

Nova.rs

Provjerite slična mjesta

Građani brane zgrade od divlje dogradnje

Sugrađani podržavaju novinu da ukoliko žele da zamijene roletne ili škure na spoljašnjim prozorima i …