Erdogan Đukanoviću poklonio pismo knjaza Nikole iz 1884.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prošle godine 20 darova, od kojih je najvredniji onaj od turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana – uramljeno pismo knjaza Nikole sultanu Abdulhamidu II od 30. oktobra 1884. godine.

Ovaj dar, čija je vrijednost procijenjena na 600 eura, uručen je prilikom posjete truskog predsjednika Crnoj Gori u avgustu prošle godine, vidi se iz kataloga poklona koji je institucija predsjednika dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Sredinom novembra u Podgoricu je doputovao i poljski predsjednik Andžej Duda.

Duda je Đukanoviću uručio dva poklona – bronzana statuu Šopena i njegovu monografiju. Vrijednost dva poklona procijenjena je na 560 eura.

Prvi poklon prošle godine dobio je od šefa sjevernomakedonske diplomatije Bujara Osmanija, u vidu suvenira zlatne maske, koja je vrijedna 50 eura.

Početkom februara susreo sa ambasadorima Izraela, Irana i Japana. Jahel Vilan uručio je šefu države dva manja srebrna svijećnjaka na ovalu (67 eura), Rašid Hasan Pur Baei vazu (160 eura) a od Katsumata Takahiko kutija za pisani pribor sa motivom ptice (600 eura).

U drugoj polovini istog mjeseca sastao se sa ambasadorkom Kolumbije Karmensom Haramiljo Gutieres, koja mu je darovala poklon set rum “Diplomatiko” (60 eura).

Od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlija Radmana dobio je manžetne za košulju “Croata” vrijedne 50 eura.

Prilikom zvanične posjete Mađarskoj istog mjeseca, Đukanović se sastao sa tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Janoš Aderom i šefom parlamenta Laslom Koverom.

Od Orbana je dobio uramljenu staru kartu Crne Gore (150 eura), od Adera srebrno pero i vino “Tokaji Aszu 1962” (300 eura) a od Kovera luksuznu monografiju “Parlament Mađarske” (100 eura).

Od državne sekretarke u britanskom Ministarstvu odbrane, baronese Anabel Meknikol Goldi, dobio je u junu manžetne za košulju “Maserati” (100 eura), a od albanskog premijera Edija Rame simbol “Cvijet života” ugraviran u kamenu (200 eura).

U septembru se predsjednik sastao sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Od prvog je dobio paket “London dry” džin (90 eura), a od drugog srebrnu medalju “Hrvatski sabor” (50 eura).

Đukanović je u oktobru boravio u Gruziji, gdje se sastao sa koleginicom Salome Zurabišvili i premijerom Iraklijem Garibašvilijem. Od Zurabišvili je dobio suvenir – srebrnu sablju (250 eura), a od Garibašvilija suvenir zlatnog lava, koji je arheološki artefakt (240) eura.

Manori Unambuve, ambasadorka Šri Lanke, uručila je šefu države 130 eura vrijedni manji filigranski suvenir slona.

Svi darovi koje je predsjednik dobio procijenjeni su na 3.457 eura i svi spadaju u državnu svojinu.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …