Udarne vijesti

SNAŠAO SE: Bivši direktor EPCG u upravi CKB

Bivši izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), ekonomista Igor Noveljić izabran je početkom godine za člana uprave Crnogorske komercijalne banke (CKB), iako do sada nije imao iskustva u bankarstvu i vođenju poslova neke kreditne institucije.

Dozvolu da bude izabran za jednog od pet članova nadzornog odbora Noveljiću je dala Centralna banka (CBCG), pa je on 1. januara preuzeo tu dužnost.

Na pitanje na osnovu kojih iskustava i stručnih znanja u pogledu upravljanja kreditnim institucijama su odobrili Noveljiću da bude član uprave CKB-a, iz vrhovne monetarne institucije Pobjedi su odgovorili da su uzeli u obzir iskustvo koje je stekao u državnoj upravi. To je, kako su istakli, u skladu sa Odlukom o bližim uslovima za izbor i imenovanje članova organa upravljanja i nosilaca ključnih funkcija u kreditnoj instituciji.

CBCG je povodom zahtjeva CKB za izbor članova nadzornog odbora analizirala predmetnu dokumentaciju i pozitivno ocijenila ispunjenost svih zakonski propisanih uslova za izdavanje odobrenja za izbor Igora Noveljića za člana nadzornog odbora ove banke. Nakon uredno sprovedenog postupka odlučivanja, ocijenjeno je da kandidat, usljed iskustva i znanja koje je stečeno na pozicijama visokog rukovodnog kadra u državnoj upravi, ima odgovarajuće iskustvo i reference da bude punopravan član u nadzornom odboru ove banke, u skladu sa zakonom – pojasnili su iz CBCG.

Noveljić je od avgusta 2017. do aprila prošle godine bio prvi čovjek državne energetske kompanije. Na tu poziciju došao je iz Ministarstva ekonomije gdje je bio zaposlen od 2011. Tokom šest i po godina koje je proveo u tom Vladinom resoru, Noveljić je obavljao dužnosti zamjenika ministra, državnog sekretara i sekretara ministarstva. Bio je član odbora direktora CGES-a, član Tenderske komisije za privatizaciju i pregovarač u pregovorima sa EU za tri poglavlja – sloboda kretanja robe, konkurencija i vanjski odnosi.

Prije posla u Ministarstvu ekonomije, Noveljić je kratko bio šef Kabineta gradonačelnika Podgorice, a nešto duže savjetnik ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

Zakonom o kreditnim institucijama, član 43, propisano je da član nadzornog odbora može biti samo lice koje ima odgovarajuća stručna znanja, vještine i iskustvo potrebno za vođenje poslova kreditne institucije. Uz to, za izbor se vrednuje dobar ugled kandidata, sposobnost da samostalno formira objektivne i nezavisne stavove, te vrijeme koje može posvetiti obavezama.

Odlukom o bližim uslovima za izbor i imenovanje članova organa upravljanja i nosilaca ključnih funkcija u kreditnoj instituciji predviđeno je da se za člana nadzornog odbora može imenovati kandidat sa najmanje pet godina rada u organima državne uprave na poslovima visokog rukovodnog kadra.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za upravljanje otpadnim vodama 472 miliona eura

PODGORICA (Mediabiro)- U prostorijam hotela Cue u Podgorici danas je održan okrugli sto na temu …