Udarne vijesti

MANS: Najavljuju nove informacije o sumnjivim investicijama

Specijalno državno tužilaštvo i dalje izviđa slučaj Pandora papiri. I dok, kako su nam kazali iz Tužilaštva, prikupljaju neophodnu dokumentaciju i saopštenju, iz MANS-a najavljuju nove informacije koje se odnose na određene investicije u Crnoj Gori. Kako navode, desetine miliona eura uneseno je u Crnu Goru, a da se niko nije pitao odakle taj novac dolazi.

Gotovo četiri i po mjeseca je prošlo od objave MANS-a da su predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se, kako je tada navedeno, iza mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

“Ono što su nama rekli relevantni međunarodni eksperti koji se bave tematikom of šor poslovanja, jeste da vi ne formirate takvu jednu strukturu u ukoliko nemate jako dobre razloge, i to je ono što bi trebalo da bude početna tačka za bilo kog tužioca”, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

I dok su, s druge strane, iz kabineta predsjednika, ranije između ostalog naveli da je u pitanju još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove porodice, u priču se uključilo i Specijalno državno tužilaštvo. Da su formirali predmet saopštili su 4. oktobra prošle godine. Međutim, “Pandoru” i dalje izviđaju.

“Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da je u navedenom predmetu izviđaj u toku i prikuplja se sva nephodna dokumentacija i obavještenja, radi donošenja odluke u predmetu, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti zbog zaštite interesa pokrenutog postupka”, saopštio nam je Specijalno Državno Tužilaštvo.

Ipak, iz MANS-a nemaju velika očekivanja od tužilaštva.

“Ono što smo mi imali od našeg tužioca jeste traženje izvoda iz registara kompanija u Velikoj Britaniji. Mi smo uspjeli da dokažemo da je na jednom od računa kompanije koja je u vlasništvu Blaža Đukanovića bilo novca, ali evo već od okotobra na ovamo u tih pet mjeseci nemamo bilo kakvu informaciju o tome sta je dalje Katnić našao na tom računu”, ističe Milovac.

I dok se od nadležnih čekaju konkretnije informacije povodom slučaja Pandora papiri, Milovac najavljuje nove priče, koje će kako kaže, pokazati otkud novac za određene projekte u Crnoj Gori.

“Zapravo, imamo desetine miliona eura koje su unijete u Crnu Goru, investirane u objekte na primorju, na sjeveru, a da se niko nije pitao odakle taj novac dolazi i da li je bilo kome bilo sumnjivo da kroz jednu gustu mrežu of šor kompanija se investiraju desetine miliona eura u Crnu Goru”, navodi Milovac.

Podsjećamo, Evropski parlament usvojio je 21. oktobra Rezoluciju o Pandora papirima. Naveli su najhitnije mjere koje Evropska unija treba da preduzme kako bi se zatvorile rupe u zakonu, koje trenutno omogućavaju izbjegavaje plaćanja poreza i pranje novca. Kritiku su uputili sadašnjim i bivšim premijerima i ministrima država članica Evropske unije, čije su aktivnosti otkrivene u Pandora papirima. U rezoluciji su, takođe, kritikovani predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …