Udarne vijesti

Direktor SZO: Akutna faza pandemije završiće ove godine – uz jedan uslov

Akutna faza” pandemije kovida 19 završiće se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto vakcinisane svjetske populacije, rekao je u petak Tedros Adhanom Gebrejesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uslov da se do sredine godine, u junu i julu, vakciniše 70 posto svjetskog stanovništva”, rekao je novinarima Gebrejesus, koji je u posjeti Južnoafričkoj Republici. “To je u našoj moći (…) To je pitanje izbora”, dodao je.

Čelnik SZO-a je posjetio laboratorije biotehnološke kompanije Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvu vakcinu protiv kovida na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedena sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorije Moderne, ova će vakcina u novembru biti spremna za kliničko ispitivanje, a njeno odobrenje je planirano u 2024. “Ova će vakcina biti bolje prilagođena uslovima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom”, rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podržavaju SZO i međunarodni mehanizam Covax za pristup vakcini.

Tek je 11 posto Afrikanaca vakcinisano, što je najniža stopa u svijetu. Taj kontinent mora “šest puta povećati stopu vakcinisanih” protiv kovida da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto vakcinisanih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022, objavio je SZO za Afriku.

(Index.hr)

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …