WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Bijela kuća: Ruska invazija moguća u naredna dva dana

Bijela kuća je danas pozvala Amerikance da napuste Ukrajinu u narednih 24 do 48 sati i upozorila da SAD neće evakuisati građane ukoliko Rusija izvede invaziju na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi u narednih nedjelju dana, vjerovatno u naredna dva dana.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da SAD još nemaju saznanja da li je predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio da izvrši invaziju, ali da je sve spremno da se napad dogodi vrlo brzo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas u Australiji da bi Rusija mogla da izvede invaziju na Ukrajinu prije kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, zbog čega Amerikanci treba odmah da napuste tu zemlju.

“Jednostavno, i dalje vidimo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu”, kazao je Blinken.

Naveo je da bi ruska “invazija mogla da počne u bilo kom trenutku”, i dodao da “to uključuje i period prije okončanja Olimpijskih igara”.

Olimpijske igre u Pekingu treba da budu završene 20. februara.

Rusija je razmjestila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice. Moskva tvrdi da ne planira invaziju, ali je tražila garancije od Zapada da se NATO neće širiti na Ukrajinu i na druge bivše sovjetske republike.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …