Udarne vijesti

Slavna fabrika duvana se gasi nakon 142 godine, 150 radnika ostaje bez posla

Fabrika duhana Sarajevo prestaje raditi 31. marta, kada će biti pokrenut proces likvidacije, prenose federalni mediji.

Ovim postupkom biće završena saga radnika fabike koji već nekoliko godina upozoravaju na loše stanje u ovom nekadašnjem gigantu.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj idnustriji u BiH (PPDIVUT), koji je kazao kako mu u posljednje vrijeme stalno dolaze radnici koji su zabrinuti za svoju sudbinu, ali i bivši radnici koji još uvijek nisu naplatili sva potraživanja od FDS-a.

“Radnici su mi kazali kako je nadzorni odbor 7. januara donio odluku da se Fabrika duhana zatvara, odnosno da prestaje raditi. S obzirom na to da određeni broj radnika ima sudski proces s fabrikom, dobili su otkaze prije godinu-dvije i tužili su Fabriku, taj proces još uvijek nije završen, a najavljeno je gašenje, pa su oni s razlogom zabrinuti šta će biti s potraživanjima koja traže putem suda”, kaže Avdagić.

Podsjeća Avdagić kako je i sam radio u FDS-u i kako je “Fabrika dobro poslovala za vrijeme rahmetli Šefika Loje, kada je i izvršena privatizacija”.

“U tom periodu je i saradnja sindikata i menadžmenta bila dobra, ali je poslije, dolaskom Edina Mulahasanovića na mjesto direktora, sve krenulo nizbrdo. Tada Fabrika počinje gubiti vrijednost zbog lošeg upravljanja. Za sve probleme koji su nastali, osim uprave Fabrike, krivimo i Federalnu vladu koja nosi dobar dio odgovornosti i za sumnjivu prodaju FDS-a, nakon koje se sve činilo kako bi se ona ugasila”, ističe Avdagić.

Avdagić kaže i kako je dobio informaciju da će oko 150 radnika sada ostati bez posla te kako će ostati samo njih 5-6 iz Uprave koji bi trebali raditi na pripremi za postupak likvidacije.

Nezavisne

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …