Udarne vijesti

Privredni sud otvorio stečaj u Mijačevim Dnevnim novinama

Sudija Privrednog suda Dragan Vučević otvorio je juče stečaj u Dnevnim novinama po zahtjevu kompanije biznismena Veselina Mijača Savana Comercial Retail, koja je ovu novinsku kuću kupila prije pola godine.

Sudija je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave potraživanja, a za stečajnog upravnika imenovao Borka Abramovića. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 16. mart, dok će ročište za ispitivanje potraživanja biti 30. marta.

Iako je u zahtjevu za otvaranje stečaja navedena i mogućnost reorganizacije, na jučerašnjem ročištu bivši direktor Dnevnih novina Dalibor Tomić je naglasio da je taj prijedlog podnijet preko Savane, ali da nije podnijeta izjava o sprovođenju reorganizacije. Ipak, kako je naveo, zadržava pravo da o eventualnom planu reorganizacije odluči tokom daljeg postupka.

Advokat Savane Radoš Kastratović je prijedlog za otvaranje stečaja obrazložio nemogućnošću Dnevnih novina da samostalno servisiraju obaveze, zbog čega su trajno nelikvidne. Tvrdi da je Savana, kao osnivač, svakog mjeseca Dnevnim novinama morala uplaćivati sredstva za funkcionisanje. U prijedlogu se navodi da Dnevne za deset godina nijesu uspjele da se efikasno pozicioniraju na tržištu, kao i da brojni pokušaji unapređenja štampanog izdanja nijesu dali rezultate.

Prema navodima pojedinih novinara, Dnevne novine su i prije prodaje bile u finansijskim problemima, ali navode da Savana nije uplaćivala novac svakog mjeseca. Bez posla je u decembru ostalo 26 zaposlenih, među kojima je jedna na porodiljskom odsustvu. U decembru su primili platu za taj mjesec, kao i još jednu za koju im je, kako tvrde, rečeno da je 13. plata i da na nju nijesu plaćeni doprinosi. Zato smatraju da im pripadaju zarade do juče, kada je otvoren stečaj, imajući u vidu da im ugovori nijesu raskinuti, kao i naknade za neiskorišćene godišnje odmore. Posljednje izdanje novina objavljeno je 31. decembra prošle godine.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …