Četiri slučaja još zaraznijeg Omikron Stelt soja u Crnoj Gori

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku IJZ-a potvrdile su četiri slučaja infekcije podsojem Omikrona BA.2, koji se naziva i Omikron Stelt, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

IJZCG)
Crna Gora se, kako si istakli, tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

“Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da novi podsoj Omikrona BA.2 nije ‘varijanta za zabrinutost’, što znači da ne postoje trenutni dokazi koji ukazuju na to da će ova nova podvarijanta omikrona pogoršati prenos virusa, ozbiljnost kliničkog toka bolesti, efikasnost postojećih vakcina i djelotvornost opštih protivepidemijskih mjera”, kazali su iz IJZ-a.

Ono što je izvjesno za sada je, kako kažu, da je još zarazniji od prvobitnog Omikrona BA.1.

“Broj novootktivenih slučajeva infekcije novim podsojem Omikrona BA.2 širom svijeta raste, za sada je 60 zemalja širom svijeta prijavilo nove slučajeve infekcije s pomenutom podvatrijantom, kao i zemlje regiona Srbija, Hrvatska, Slovenija”, kazali su iz IJZ-a.

Detektovati ga mogu svi PCR testovi koji se koriste do sad.

“Institut za javno zdravlje nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novih sojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost”, navodi se u saopštenju, uz apel građanima da se vakcinišu i prime svoju buster dozu u preporučenim intervalima, jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti.

Zemlje sa manjim obuhvatom vakcinacije u populaciji imaju veću smrtnost i od Omicron soja SARS-CoV-2 što, kako su pojasnili, ukazuje na koristi od vakcinacije po zajednicu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …