abazovic

Abazović: Postoji ozbiljna većina za formiranje vlade, navijam da i DF bude dio tog procesa

Lider Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović, kazao je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Demokratskog fronta (DF), da je stav tog političkog saveza da bi voljeli da se konstituiše nova vlada u okviru aktuelne parlamentarne većine, da ima ograničen rok trajanja i da neka pitanja, poput organizacije novih izbora, tretira kao prioritetna.

“S DF-om, kao i uvijek, vrlo ugodan sastanak. Predstavili smo im magistralni pravac i prioritete djelovanja manjinske vlade. Oni su rekli da su to primili k znanju i da će se oglasiti u vezi toga. Naglasili su neke važne stavke, kao što je popis stanovništva, koji bi trebalo da bude do kraja godine”, rekao je Abazović novinarima, dodajući da u razgovorima o formiranju nove vlade učestvuje 70 od 81 poslanika.

Kazao je da je tim povodom juče uputio poziv i lideru Demokrata Aleksi Bečiću, ali da se iz te partije nisu oglašavli.

“Još jednom ih pozivam da sjednemo za sto. To ne znači da se moramo dogovoriti, ali upućujemo tu poruku. Ako odbijaju dijalog, to je njihov legitiman stav. Razgovaralo se sa svima, isključujući Demokratsku partiju socijalista (DPS), ali nije problem ni da se s njima obavi razgovor”, dodao je Abazović.

On kaže da u GP URA ne bi imali ništa protiv da ljudi poput poslanika Demokrata Dragana Krapovića i Zdenke Popović budu ministri u novoj vladi.

Očekuje da predsjednik države Milo Đukanović (DPS) održi konsultacije s svim političkim akterima u vezi nove vlade.

“Sve što se sad dešava je gubljenje vremena… Očekujem da predsjednik uradi to što prije. Mislim da postoji ozbiljna većina za formiranje vlade. Navijam da i DF bude dio tog procesa. Ne mogu da kažem da će to biti, ali volio bih”, kazao je on.

Abazović je naveo i da s o manjinskoj vladi razgovaralo s liderom Demosa Miodragom Lekićem, Pokretom za promjene (PzP)…

“Realnije bi bilo da se formira neka većina, nego da se ne formira. Krajnji cilj je da vladu podrži 49 poslanika ili više. Ako ne bude tako, to nije deblokirajuće za procese”.

Kazao je da odgađanje predstojećih lokalnih izbora u više opština nije bilo na dnevnom redu današnjih razgovora.

Abazović je istakao da su navodi o broju resora u novoj vladi u domenu spekulacija.

“Prvo neko treba da dobije mandat, da bi predstavio strukturu. Sve ostalo je u domenu spekulacija. Moj apel je da građani to potpuno zanemare”.

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, rekao je prije dvije noći da ne želi da učestvuje u novoj vladi, ali da bi njegov politički savez trebalo.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …