Pavićević: Povratak DPS-a je privid, Đukanović se povlači sljedeće godine

Realno je da će Dritan Abazović uspjeti da formira manjinsku vladu. Ta vlada će imati mogućnost da za relativno kratko vrijeme postigne mnogo toga što Krivokapićeva vlada nije bila u stanju da uradi, kazao je za Portal RTCG Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije. Kako je rekao, prvi konkretniji rezultati Abazovićeve vlade pokazaće da je izglasavanje nepovjerenja Zdravku Krivokapiću bio dobar potez i da je bilo nužno “da jednog neuspješnog premijera i njegovu vladu zamijenimo ljudima koji će biti mnogo i uspješniji odgovorniji”.

Pavićević (foto: privatna arhiva) Pavićević (foto: privatna arhiva)
“Realno je i to da je Dritanova pozicija u crnogorskoj politici danas takva da je najvećem broju političkih stranaka interes da dalje snaže političko savezništvo sa Dritanovim pokretom. Ko god se danas dodatno konfrontira sa URA ili se politički naglašeno udaljava od URA taj najveću štetu pravi sebi. Dritan je veoma dobro iskoristio ovih godinu i po dana i sebe je sa relativno malom podrškom u biračkom tijelu pozicionirao kao da je ta podrška makar duplo veća”, kaže Pavićević.

Kako tvrdi, Milo Đukanović je odlučio da podrži Abazovićev predlog o formiranju manjinske vlade jer nema izbora.

“U poslednjih godinu dana DPS gubi jednu po jednu opštinu i oni su procijenili da je ovo prilika da makar naprave jednu vrstu privida svog povratka. Cijenu ove podrške Dritanu će, međutim, da plati Milo Đukanović lično i to povlačenjem sa mjesta šefa DPS iduće godine i nekandidovanjem na izborima za predsjednika države isto sledeće godine. Dritan je racionalan, dobro zna da je političko penzionisanje Đukanovića najveći interes najvećeg broja građana Crne Gore i to će se konačno i desiti”, rekao je Pavićević.

Po njegovom sudu, ako manjinska vlada ipak ne prođe, onda je stvar takođe jasna.

“U tom slučaju ide se na prijevremene parlamentarne izbore koji će biti organizovani u maju ili junu i ti izbori bi onda na najdirektniji način pokazali šta je izborna volja građana danas. Jedno je jasno kao dan – da su i formiranje manjinske Dritanove vlade i organizovanje prijevremenih izbora bolje opcije nego da je opstala Krivokapićeva vlada”, smatra Pavićević.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pravnici otkaz nakon što je prijavila direktora

Dugogodišnja službenica Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) Gordana Šoškić tvrdi da je ostala …