Partije nijesu raspoložene da pričaju o naknadama za funkcionere

Malo je toga oko čega su političke partije u crnogorskom parlamentu saglasne, ali kada se dođe do pitanja zarada funkcionera, vlada popriličan konsenzus.

Tako se desilo i kad je krajem prošle godine Vlada predložila izmjenu člana 12 Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji se odnosi na način utvrđivanja osnovne plate.

Predloženom normom stvorili bi se uslovi za sprovođenje reforme usmjerene na smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne zarade sadržane u ekonomskom programu ,,Evropa sad“, a u cilju smanjenja nejednakosti zarada između zaposlenih iz grupe poslova D i grupe poslova A, B i C – bilo je navedeno u prijedlogu Vlade.

Ipak, poslanici su, kao malo puta do sada, bili ujedinjeni u stavu pa je svih 77 prisutnih pritisnilo taster ,,uzdržan“. Kakvo je sada stanje stvari, naknadu primaju svi smijenjeni funkcioneri prethodne vlasti, a sada će to primati i svi smijenjeni funkcioneri odlazeće vlade. Osim toga, te naknade primaju i poslanici kojima istekne mandat, ali i oni koji se, odlukom svoje partije, rotiraju na toj funkciji. Ako ostane aktuelni propis na snazi, poreski obveznici će skupo plaćati smjenu vlasti.

Predsjedniku kluba poslanika Demokrata Borisu Bogdanoviću interesantan je tajming problematizovanja naknada.

Interesantno da aktuelizacija ovog pitanja dolazi u trenutku smjene aktuelne vlasti i prekrajanja izborne volje političkom korupcijom. Ne sjećam se ovih inicijativa za vrijeme smjene vlasti DPS-a, oprostite ako griješim. Sve u svemu CGO, koji je najavio da će tražiti izmjenu zakona, nije ovlašćeni predlagač, tako da ćemo se izjasniti kad on uđe u skupštinsku proceduru od strane poslanika ili Vlade – kazao je Bogdanović Pobjedi.

Socijalistička narodna partija još nema stav po ovom pitanju, kazao je Pobjedi poslanik Dragan Ivanović, ali je o tome i još nekim pitanjima, kako je naveo, trebalo da zauzmu stav na sinoćnjem sastanku. Stav o funkcionerskim naknadama tražili smo i od DPS-a, čiji kadrovi su tokom protekle godine najviše iskoristili ovo pravo, ali odgovor nijesmo dobili. Na naše poruke nijesu odgovarali ni iz SDP-a, SD-a, PZP-a, Ure, Bošnjačke stranke i Prave Crne Gore.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …