Udarne vijesti

EVROPA SAD: Poslodavci se dvoumili oko refundacija i specifičnih obračuna

Poslodavci nijesu imali većih problema prilikom januarskog obračuna i isplate prvih plata po programu ,,Evropa sad“, dok su eventualne nedoumice brzo otklonjene, ocijenili su sagovornici Pobjede.

Za sada nije poznato koliko je poslodavaca u januaru isplatilo zarade u skladu sa ovim programom, te koliko je zaposlenih primilo minimalac od 450 eura, jer još nije istekao rok za podnošenje izvještaja o uplaćenim porezima i doprinosima.

Zakonski rok za podnošenje IOPPD obrazaca za januar je 15. februar, tako da ćemo tek nakon tog perioda raspolagati traženim podacima – saopšteno je Pobjedi iz Uprave prihoda i carina.

Nedoumice
HR menadžer u Pivari ,,Trebjesa“ Zoran Soknić kaže da primjena ,,Evrope sad“ nije usložila isplatu zarada u njihovoj kompaniji.

Imajući u vidu da je progresivno oporezivanje postojalo i ranije, bilo je jednostavno primijeniti nove skale oporezivanja na obračun januarskih zarada – rekao je Soknić Pobjedi i naveo da su zarade svih zaposlenih u ,,Trebjesi“ procentualno uvećane u skladu sa novim propisima, te da nije poremećena struktura i odnos zarada.

U Merkatoru, koji upravlja jednim od najvećih trgovačkih lanaca, navode da su njihovi zaposleni primili uvećane januarske zarade.

Sve nedoumice u vezi obračuna i isplate uspješno su riješene u komunikaciji sa nadležnim institucijama – kratko su kazali iz Merkatora, ne precizirajući detalje.

Da je bilo nedoumica, ali ne i većih problema, Pobjedi je potvrdio i Fahrudin Šutković, direktor Eurofasta, firme za računovodstvene savjetodavne usluge.

Uglavnom se te nedoumice odnose na specifične obračune, refundacije bolovanja i slično. Međutim, u komunikaciji sa kolegama iz struke, kao i sa partnerima koji nam pružaju softver za obračun zarada, te nedoumice smo dosta brzo otklonili. Još radimo na detaljima u vezi sa specifičnijim i nestandardnim obračunima, poput ugovora o dopunskom radu, kao i na IOPPD i obrascima, ali mislim da će i to biti brzo spremno – naveo je Šutković.

Njihovi klijenti su većinom strane kompanije koje isplaćuju visoke zarade i, kako ističe, uglavnom su pozitivno reagovali na smanjenje dažbina.

Na ovaj način, kako oni znaju da kažu, su se našli u ,,win-win“ situaciji

situaciji u kojoj se zaposlenima povećava zarada bez povećanja troška poslodavca – kaže Šutković.

Brojke
Ekonomista i poreska savjetnica Milena Golubović, zamjenica izvršnog direktora Pobjede, pojasnila je da januarski obračun zarada nije prouzrokovao dodatni trošak poslodavcima koji su prije donošenja novih zakona isplaćivali neto zaradu veću od 356,8 eura, odnosno pripadajuću bruto zaradu jedan od 532,54 eura.

Govoreći jezikom brojki, za poslodavce koji su isplaćivali minimalnu neto zaradu od 250 eura i imali ukupan trošak ili bruto dva po zaposlenom od 410 eura, ,,Evropa sad“ je donijela finansijsko naprezanje od 158,06 eura. Ono je generisano razlikom od ukupnog troška za poslodavca koji isplaćuje neto 450 eura zaposlenom i ima ukupan trošak ili bruto dva za tog zaposlenog od 568,06 eura po novom načinu obračuna. Dakle, poslodavci koji su isplaćivali neto zaradu manju od 356,8 eura imaju dodatni trošak, odnosno ,,negativan efekat“ na poslovni rezultat kompanije u iznosu od maksimalnih 158,06 eura po zaposlenom, zavisno u kojem intervalu su isplaćivali neto zaradu od 250 do 356,8 eura – pojasnila je Golubović.

Poslodavci koji su isplaćivali neto zarade veće od 356,8 eura nemaju promjenu bruto zarade, već ona, kako dodaje Golubović, ostaje ista.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …