Server: Zapad nije uticao na pad Krivokapićeve Vlade

Crnogorska vlada nije bila otporna, a njena osnovna ideja bila je sve – samo ne Đukanović – ocijenio je za Glas Amerike profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server.

Profesor sa Univerziteta u američkoj prijestonici Vašingtonu rekao je da to “ponekad omogućava vladama da traju duže, a ponekad ne”.

U ovom slučaju nije – ukazao je Server, dodajući da se radilo o vladi sa tijesnom većinom i veoma širokim spektrom političkih stavova.

Na pitanje da li je padu doprinio i međunarodni faktor, imajući u vidu praktično zastoj u napretku Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, odgovorio je da misli da su Evropljani i Amerikanci, Brisel i Vašington, bili skeptični u pogledu ove vlade.

Zbog njenog ponašanja, nije dobro napredovala na evropskom putu i imala je neka bezbjednosna pitanja sa NATO-om koja su bila veoma problematična. Suština je da međunarodna zajednica nije bila veoma zadovoljna, ali ne vidim da je ona uticala na pad vlade – kazao je Server.

Odgovarajući na pitanje koliko je opcija manjinske vlade, koju nudi GP URA, članica koalicije „Crno na bijelo“, moguća i održiva istakao je da je “svakako moguća, ali to zahtijeva da veliki broj ljudi ne glasa protiv nje”.

  • I ne znam koliko dugo to može da traje. Uska, tehnička vlada za pripremu novih izbora je prilično uobičajena u parlamentarnim sistemima – ocijenio je Server.

“Važno da Crna Gora poštuje ustavni put”
Na pitanje da li je Crna Gora danas bliža formiranju nove vlade ili vanrednim izborima odgovorio je da “na neki način to nije ni važno”.

Ono što je zaista važno je da Crna Gora poštuje ustavni put što je do sada bio slučaj i vjerujem da će biti slučaj i narednih nekoliko nedjelja – istakao je Server.

Precizirajući na šta misli kada kaže da “poštuje ustavni put” objasnio je da “ko god ima vlast, za to ima većinu ili da barem postoje nedovoljno protivljenje za njihovo obaranje”.

Da su imenovani na odgovarajući način i da urade ono što je potrebno da bi formirali vladu. Detalji su različiti u različitim zemljama. Ali do sada mi ne ne čini da ima stvarnih primjedbi u pogledu ustavnosti. Procedure se poštuju i to je veoma dobro – rekao je Server.

Glas Amerike

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …