Udarne vijesti

Krivokapić: Nastavićemo da donosimo odluke u punom kapacitetu

Odlazeći premijer Zdravko Krivokapić rekao je na sjednici Vlade održanoj 2. februara da ga ne obavezuje ,,pravna kategorija“ o tehničkoj vladi i da će njegov kabinet nastaviti da donosi odluke u punom kapacitetu sve dok se ne izabere nova vlada.

– Vlada je u punom mandatu dok se ne izabere nova. Vlada funkcioniše u redovnom obimu i nastavićemo da donosimo odluke – citirao je izvor Pobjede Krivokapićeve riječi na sjednici Vlade.

Sjednicu Vlade su 2. februara napustili odmah nakon što je otvorena potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, a pravni stručnjaci i opozicija su upozorili Krivokapića da u tehničkom mandatu Vlade ne donosi bitnije odluke.

U Ustavu Crne Gore u članu 110 navodi se da Vladi prestaje mandat kad izgubi povjerenje i da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove, što faktički znači da se Krivokapićeva vlada, kojoj je izglasano nepovjerenje 4. februara, nalazi u tehničkom mandatu.

Da nema namjeru da poštuje tehnički mandat Vlade, smijenjeni premijer Krivokapić je odmah pokazao u danu kada mu je izglasano nepovjerenje. Tada je bez znanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, čija je to nadležnost, protivzakonito prvo stavio na dnevni red, a potom usvojio Prijedlog odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Tim dokumentom predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Odlukom Vlade derogiran je dogovor koji je postignut između vlasti i opozicije uz podršku međunarodnih partnera da Odbor za izbornu reformu radi na toj odluci. Dogovor je uslijedio nakon žestokih protesta građana i opozicije koji su početkom aprila prošle godine uspjeli da natjeraju Vladu da povuče spornu odluku.

Krivokapićev stav je suprotan i stavu Evropske unije koja je tražila da dogovor o državljanstvu bude inkluzivan i da se sprovodi kroz Odbor za izbornu reformu.

Ovakvom odlukom Vlada namjerava da u crnogorsko državljanstvo i birački spisak uvede više hiljada osoba porijeklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije čime bi se sproveo etnički, demografski i izborni inžinjering.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …