Stravične cijene: Meso skuplje od 15 do 25 odsto, cijene još mogu rasti

Poskupljenje stočne hrane, koje je prošle godine u odnosu na godinu ranije išlo i do 50 odsto, uticalo je i na poskupljenje mesa, koje se, sudeći po najavama crnogorskih proizvođača, može dodatno očekivati i u narednom periodu.

Iz kompanije Mesopromet iz Bijelog Polja navode da su prošle godine, zbog određenih zaliha, uspjeli da cijene mesa održe na istom nivou do posljednjeg kvartala, kada su ih, kako je rečeno Pobjedi, podigli za desetak odsto.

Imali smo povećanje cijena stočne hrane do 50 odsto u odnosu na 2020. godinu, što je u velikoj mjeri povećalo troškove proizvodnje tovi piladi i junadi. To je dovelo do toga da u ovoj godini imamo porast cijena od 35 odsto za nabavku junećeg, telećeg, goveđeg i jagnjećeg mesa i nekih 25 odsto za pileće meso. Povećanje cijena na globalnom nivou moralo se reflektovati na porast cijena i na domaćem tržištu, a rast se očekuje i u narednom periodu, čak i na nedjeljnom nivou, pa je u januaru u našim maloprodajama došlo do poskupljenja telećeg mesa od oko 15 odsto, a junećeg i jagnjećeg oko 25 odsto – kazali su iz Mesoprometa u okviru kog posluju marketi Franca.

Navode da su u posljednjem kvartalu prošle godine, registrovani proizvođači pilećeg mesa, među kojima je i njihova farma i svi kooperanti, od Ministarstva poljoprivrede dobili podršku od deset centi po kilogramu proizvedenog pilećeg mesa za dva turnusa i 50 centi za nabavku jednodnevnih tovnih pilića po komadu za jedan turnus. Ovih dana, kako navode, očekuju isplatu podrške za nabavku koncentrovane stočne hrane.

Ukoliko se podrška Ministarstva nastavi i u ovoj godini to će u značajnoj mjeri ublažiti porast cijena mesa u maloprodajama, a pomoći farmerima da nastave svoju proizvodnju, kako bi zajedničkim snagama uspjeli da ublažimo posljedice krize koja nas je sve zadesila – navode iz Mesoprometa.

Jeftinije iz uvoza, a kvalitet?
Na problem poskupljenja stočne hrane ukazuje i direktor kotorske firme Niksen-Čavor, u čijem sastavu posluje i farma svinja u Spužu, Dragan Čavor objašnjavajući da ga je proizvodnja za živu svinju po kilogramu prije poskupljenja koštala 1,60 eura, a sada 2,25 eura.

Čavor navodi da nijesu odmah poskupili meso, vodeći računa o kupovnoj moći građana, ali kako se cijena žitarica nije stabilizovala, a pomoć države izostala, cijene svježeg mesa podigli su za šest do sedam odsto po kilogramu. Zbog toga im je, kako tvrdi, opao plasman na tržištu, ali razlog za to vidi i u niskoj cijeni svježeg mesa koje se uvozi. Ukazuje da se meso iz EU kod nas prodaje skoro duplo jeftinije od domaćeg.

Zašto je to meso značajno jeftinije kada dođe kod nas, više je razloga, ali treba imati u vidu da je ono mnogo lošijeg kvaliteta, imajući u vidu i transport. Ako se meso vadi iz komora i odmrzava ili je svježe zaklano, svakako je potrebno i do deset dana da dođe do kupca. Njihove države su reagovale na vrijeme kako ne bi bili oštećeni ni proizvođači hrane ni farmeri, jer da su oni uradili ovo što se radi kod nas, njima bi stotine hiljada ljudi ostalo bez posla – smatra Čavor.

Jedino objašnjenje za toliko nižu cijenu uvoznog mesa je, kako smatra, u podršci koju proizvođači dobijaju od svojih država.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …