Udarne vijesti

Skupo vještačko đubrivo ugrožava predstojeću proljećnu sjetvu

Poljoprivrednici su počeli pripremne radove za proljećnu sjetvu. Koliko će biti obrađeno parcela teško je sada kazati ali, jedno je sigurno, troškovi proizvodnje biće znatno viši.

Poljoprivredni repro materijal je poskupio, pogotovo vještačko đubrivo i ne smijemo zaboraviti porast cijene goriva.

Iskusni poljoprivrednik sa diplomom poljoprivrednog inženjera Mladen Aligrudić iz Golubovaca, počeo je sjetvu ranog rasada, orezuje vinograd i i priprema se za proljećnu sadnju povrtarskih kultura. Aligrudić, koji je i vlasnik poljoprivredne apoteke, kaže da je cijena azotnog vještačkog đubriva urea skočila tri puta.

“Cijene poljoprivrednih proizvoda moraju pratiti rast cijena repromaterijala i ako toga ne bude onda će poljoprivrednici doživjeti pravi krah”, kaže Aligrudić.

Poljoprivrednik iz sela Podhum u Malesiji Željko Milić, zasadio je mladi krompir na deset hektara. Tročkovi su porasli i veći su od prošlogodišnjih za 60%.

“Radnike na imanju, prošle godine, plaćao sam 25 eura, a sada 40”, kaže Milić.

Važna je podrška države. Kolika će biti zavisi od Agrobudžeta, koji, ove godine, ne smijemo dozvoliti da kasni. Situaciju treba prevazići jer na tržištu nedostaju poljoprivredni proizvodi i najskuplji su oni iz uvoza, kažu proizvođači. Kako posijemo tako ćemo i požnjeti.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik …